Fülöp, Evelin
15 °C
27 °C

Válságban nő az illegális szoftverkereskedelem

2009.04.29. 10:40 Módosítva: 2009-04-29 10:41:13
A BSA és az NNI egy közös akcióban a közelmúltban 43 szervert foglalt le. A szoftverlopási hajlandóság a gazdasági válsággal együtt nő.

A Business Software Alliance (BSA) szerint a gazdaságban egyre ijesztőbb méreteket ölt az illegális szoftverkereskedelem. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) például a közelmúltban az eddigi legnagyobb szabású rajtaütés eredményeként 43 szerveren mintegy 250 terabájtnyi illegális tartalmat - szoftvereket, filmeket és zenéket - foglalt le.

Száznál is több rendőr

A szerverparkot üzemeltető, magyar-ukrán tulajdonú vállalkozás emelt díjas sms-üzeneteken keresztül tette elérhetővé a világviszonylatban is rekordmennyiségűnek számító illegális tartalmat. A szerzőijogsértésekkel szembeni határozott fellépést jelzi az is, hogy a mostani üggyel kapcsolatban a NNI több mint száz rendőrt mozgósított és az akció során hat személyt őrizetbe vett.

"Fennáll annak a veszélye, hogy a gazdasági válság következtében a feketegazdaság még inkább teret nyer" - mondta Georg Herrnleben, a BSA közép- és kelet-európai, valamint közel-keleti és afrikai régióért felelős igazgatója. A gazdasági recesszió arra csábíthatja a vállalkozókat és vásárlókat, hogy hamis termékeket és szoftvereket szerezzenek be.

A növekvő feketegazdaságtól pedig Magyarország gazdasága még jobban szenvedne. A BSA szerint ezért is különösen fontos a bűnüldöző szervezetek összehangolt munkája - tette hozzá Herrnleben. A BSA számításai szerint az illegális szoftverterjesztők évente mintegy 100 milliárd forintnyi kárt okoznak a gazdaságnak az elmaradt adóbevételek és a legális munkahelyek után fizetett járulékok elmaradása következtében.