Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Hollywood nekimegy a dvd-másoló programoknak

2009.05.06. 16:00 Módosítva: 2009.05.06. 16:02
A hat nagy hollywoodi filmstúdió összefogott, és bíróság elé idézte az egyik legelterjedtebb dvd-másoló program, a RealDVD kiadóját, a RealNetworks céget.

A San Franciscó-i bíróság abban fog dönteni, hogy készíthetnek-e a felhasználók jogszerűen biztonsági másolatokat a számítógépükre a dvd-n megvett filmjeikből. A kiadók szerint a digitális szerzői jogokról szóló DMCA törvény egyértelműen tiltja a másolásvédelmi eljárások megkerülését és kijátszását, a másolóprogram pedig éppen ezt teszi. A RealNetworks érvelése szerint a fogyasztónak ugyanúgy joga van a biztonsági másolat készítéséhez filmeknél, ahogyan például a zenéknél.

A vita annak a jelenségnek kapcsán jutott el egészen a bíróságig, hogy a filmstúdiók egyre gyakrabban emlegetik a filmjeik bővített dvd-kiadásaiban a magasabb árat indokló egyik extraként azt, hogy szabadon felmásolható a film számítógépre. A kiadók szerint a RealDVD (vagy az ő gúnynevükkel élve StealDVD) a „rent, rip, return"-jelenség egyik fő oka, amikor ahelyett hogy megvenné valaki a dvd-t, inkább kikölcsönzi, lemásolja, és visszaviszi.

„A célunk az, hogy a jogsértő módszereket kiszorítsuk a piacról, és a technológiai cégekkel közösen tudjunk új, rugalmas, és a megváltozott fogyasztói igényekhez illeszkedő, legális üzleti modelleket létrehozni" – mondta el az amerikai filmkiadók szövetségének alelnöke, Greg Goeckner. A RealNetworks szoftvere egyébként csak olyan másolatok elkészítését támogatja, amiket kizárólag a másolást végző gép tud lejátszani.

A közvélemény kicsit értetlenül áll az egész eset előtt. Ahogy Fred Von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation jogásza elmondta a BBC-nek, Hollywood a kalózokkal szembeni csatát már rég elvesztette, a másolás lehetősége mindenki számára adott, a dvd-piac mégis virágzik, és biztosan nem omlana össze akkor sem, ha másolásvédelem nélkül forgalmaznák ezentúl a filmeket.

A perben a tanúk meghallgatása csütörtökön kezdődik, és néhány héten belül várnak ítéletet a szakértők. Az ügyet tárgyaló bíró egyébként az a Marilyn Patel lesz, aki annak idején az első fájlcserélő-perben a Napster bezárását elrendelte.