Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Egymilliárd eurós büntetés az Intelnek

2009.05.13. 12:29 Módosítva: 2009.05.13. 12:29
A pesszimistább várakozások váltak valóra, az Intel óriási bírságot kapott az Európai Uniótól, amiért tisztességtelen eszközökkel lehetetlenítette el vetélytársát, az AMD-t.

Rekordnagyságú, több mint egymilliárd eurós büntetést szabott ki szerdán az Európai Unió az Intel számítástechnikai óriáscégre, azzal érvelve, hogy a kaliforniai székhelyű lapkagyártó üzleti politikája sérti az uniós versenyszabályokat, ellehetetlenítvén versenytársát, az AMD-t.

Az Intel a világ mikroprocesszor-piacának mintegy 80 százalékát ellenőrzi a személyi számítógépek szegmensében.

Az Intel ellen riválisa, az AMD nyújtott be panaszt az EB-nél még 2001-ben. Ebben azzal vádolta meg a vezető processzorgyártót, hogy az törvénytelen módon tartott fenn monopóliumot a piacon, és számos eszközzel próbálta meg az AMD-t a piacról kiszorítani, illetve a lehetőségeit korlátozni. Az európai testület azóta kutatta az állítások megalapozottságát, majd 2007 nyarán hivatalos vizsgálatot indított – írta meg az IT Café.

A hatóság kifogásait tartalmazó nyilatkozat három vádpontot fogalmaz meg. Egyrészt azt állította, hogy az Intel jelentős árkedvezményeket adott a pc-gyártóknak, ha azok vállalták, hogy kizárólag tőle vásárolnak processzorokat. Másrészt a vállalat fizetett azért a gyártóknak, hogy késleltessék vagy mellőzzék a rivális AMD csipjeit használó termékek piaci bevezetését. Harmadrészt pedig az Intel áron alul kínálta a processzorait, amikor az AMD-vel versengett a szervergyártók partnerségéért.

Az EB eddigi legnagyobb bírságát a Microsoft érdemelte ki: az amerikai szoftvervállalatra 2004-ben 497 millió eurós büntetést szabtak ki.

A csipgyártó egyébként mindvégig azt állította, hogy üzleti gyakorlata törvényes. A vállalat elfogultsággal vádolta meg Brüsszelt, amiért az elutasította az üggyel kapcsolatos kulcsfontosságú dokumentumok bekérését az eljárást kezdeményező AMD-től.  • Vennék
  • Hírek