Kezd bohózatba hajlani a Pirate Bay-per

2009.05.22. 13:15 Módosítva: 2009.05.22. 13:17
Néhány héten belül kiderül, lesz-e új Pirate Bay-tárgyalás. A bíró és a vádemelést előkészítő rendőrségi nyomozás vezetője után a bíró részrehajlóságát vizsgáló másik bíróról is kiderítették, hogy szerzői jogvédő szervezetek tagja, így nem lehet pártatlan az ügyben. A vád közben kevesli a 30 millió svéd koronás bírságot és súlyosbításért fellebbez.

Több mint egy hónapja hirdetett ítéletet a svéd bíróság a világ legnagyobb torrentoldalának perében: a Pirate Bay üzemeltetőire fejenként egy év börtönt és 30 millió svéd korona (közel 800 millió forint) bírságot rótt ki a bíró, Tomas Norström, akiről később kiderült, hogy több olyan szerzői jogvédő szervezetnek is tagja, amelyek a perben a vád oldalán sorakoznak fel. A bíró elfogultságára hivatkozva a védelem új tárgyalást kért (később kiderült az is, hogy a nyomozást, amin a vádemelés alapult egy olyan rendőrtiszt vezette, aki már a nyomozás közben elfogadott egy állást egy zenekiadónál, így az ő pártatlansága is megkérdőjelezhető).

A bíróság vizsgálatot indított Norström részrehajlóságának kiderítésére, azonban a kalózok szimpatizánsai a vizsgálatot vezető bírónőről, Ulrika Ihrfeltről is kiderítették, hogy ugyanannak a szerzői jogi szervezetnek volt a tagja, mint Norström. Bár ebből a szervezetből a bírónő már kilépett, a vizsgálat vezetéséről leváltották, hogy ne vetülhessen a gyanú árnyéka sem a bíróságra. A helyére egy háromtagú bizottságot neveztek ki. Ennek tagjairól egyelőre semmi hasonló nem derült ki. Felmerült viszont a gyanú, hogy Norströmöt nem véletlenszerűen választották ki a bírói székbe annak idején, hanem a szerzői jogvédő lobbi nyomására.

Időközben a vád képviselői újabb offenzívába fogtak. Miután realizálták, hogy az első fokú ítélet ellenére a Pirate Bay szervereit nem kapcsolták le, súlyosbításért fellebbeztek, és százmillió svéd koronára emelték a kártérítésként követelt összeget, plusz a Pirate Bay internetszolgáltatóját is perrel fenyegették meg. A védelem szerint viszont egy svéd bíróság döntésére (ami ellen ráadásul fellebbezés, és újratárgyalási kérelem is folyamatban van) hivatkozva nem lehet olyan szervereket lekapcsoltatni, amelyek más országban üzemelnek.

Szakértők szerint már szinte biztos, hogy új tárgyalás lesz a dolog vége, csak ez adhatja vissza a bíróság hitelét a közvélemény szemében azok után, hogy már az ügy négy fontos szereplőjéről derül ki, hogy nem voltak teljesen pártatlanok (a bíró, a vizsgálóbíró és a rendőrtiszt mellett az elsőként kijelölt bíró is a szerzői jogvédőkhöz volt köthető, ezért vezette helyette végül Norström a tárgyalást).

Az egész per legnagyobb nyertese valószínűleg a Piratpartiet, a svéd kalózpárt, ami óriási népszerűségre tett szert a Pirate Bay médiaszereplései nyomán. A párt 2006-ban még 0,6 százalékos eredménnyel szerepelt a svéd választásokon, a per kezdete óta azonban az ötszörösére emelkedett a tagsága. A közvéleménykutatások szerint ma már a harmadik legnagyobb politikai erő az országban, 8-9 százalék körüli támogatottsággal, és az EP-választásokon két helyet is elnyerhet az európai parlamentben.  • Hírek
  • Hírek