Kázmér
-2 °C
15 °C

Elkezdődött a Mininova pere

2009.06.03. 11:30 Módosítva: 2009.06.03. 11:35
A Pirate Bay után a világ második legnagyobb torrentoldala is bíróság előtt áll. A Mininova üzemeltetőit nem fenyegeti börtön, de az oldalt használhatatlanná tevő szűrőt erőltethetnek rájuk.

Hollandiában, Utrecht város bíróságán elkezdődött a mininova.org torrentoldal és a BREIN szerzői jogvédő szervezet pere. Miután a Pirate Bay perében egyre-másra derülnek ki a bíróság tagjairól, hogy a vád oldalán álló szerzői jogi szervezetekhez kötődnek, a hollandok nagy körültekintéssel választották ki az ügyet tárgyaló három bírót (egyet le is kellett cserélni hasonló összeférhetetlenségi okok miatt).

A Pirate Bay-perrel ellentétben itt nem az oldal léte, illetve az üzemeltetők börtönbe zárása, és sokmilliós kártérítés a tét: arra akarják rákényszeríteni a világ második legnagyobb torrentoldalát üzemeltető öt holland egyetemistát, hogy olyan automatikus szűrőrendszert tegyenek az oldalra, ami lehetetlenné teszi a jogvédett tartalmak terjesztését.

A Mininova napi ötmillió látogatót szolgál ki, és a nap minden egyes másodpercében átlagosan 90-100 új letöltés indul el a közvetítésével. Ezeknek a letöltéseknek a 92 százaléka szerzői jogot sért – érvelt a vád képviselője. A Mininova nemrég vezetett be egy (nem túl hatékony) automatikus szűrőrendszert, plusz minden jogsértő tartalomra mutató linket levesznek az oldalról, ha a jogtulajdonos ezt kéri. A torrentoldal statisztikája szerint eddig 155876 alkalommal történt ez meg, és erre a folyamatos karbantartásra, plusz a szűrő kifejlesztésére 250 ezer eurót költöttek. Az oldal öt moderátort alkalmaz, akik a pornográf tartalomra mutató linkeket távolítják el a torrentfájlok közül.

A Mininova ügyvédje szerint ez a kérésalapú szabályozás az egyetlen, ami működőképesnek bizonyult a gyakorlatban. A BREIN által erőltetett kulcsszavas szűrés csődjére azzal a példával mutatott rá, amikor az Office szóra szűrt a kísérleti rendszer. Ez elérhetetlenné tette a Microsoft irodai programcsomagjának kalózverzióit, illetve a népszerű tévésorozat epizódjait, plusz 92 olyan torrentfájlt is, amivel az ingyenes OpenOffice csomagot lehetett letölteni.

A vád és a védelem bemutatkozása után szakértők meghallgatásával folytatódik a tárgyalás, ami az első olyan bírósági ügy Hollandiában, amiben a Bittorrent és a fájlcsere legalitásáról döntenek. Ítéletet várhatóan július közepén hirdetnek.