Mégsem tilthatják le a netről a francia fájlcserélőket

2009.06.16. 10:50 Módosítva: 2009.06.16. 10:54
Folytatódik a hírhedt francia fájlcserélőtörvény körüli kavarás: miután a Sarkozy és a szórakoztatóipari lobbi által támogatott javaslatot fél év alatt átpasszírozták a parlamenten, az alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet csak úgy letiltani embereket a netről.

Egész Európában nagy vihart kavart az a francia törvényjavaslat, amit 2008. novemberében nyújtottak be, először elutasítottak, majd a módosított verziót idén májusban szavazta meg a törvényhozás. A szabályozás a nyugati demokráciákban példátlan szigorral áll a fájlcserélőkhöz, illetve az neten szerzői jogot sértő felhasználókhoz: kötelezi az internetszolgáltatót, hogy három figyelmeztetés után blokkolja a jogsértők hozzáférését a nethez. A maximális büntetés akár egy év internetmegvonás is lehet.

A HADOPI kódnevű törvényt (teljes nevén Projet de loi favorisant la diffusion et la protection de la création sur Internet) Sarkozy elnök is támogatta, és erősen lobbiztak mellette a zene- és filmkiadók is. Az ellenzők szerint a törvény betartatása technikailag a lehetetlent közelítően problémás, jogilag aggályos, hogy vádemelés, ítélet és a védekezés lehetőségének hiánya nélkül osztogatja a büntetést, ráadásul az EU Telecoms Package nevű irányelvcsomagjával is szembemegy.

A törvény ellenzői most nem várt helyről kaptak segítséget, ami jó eséllyel az egész törvényt elsüllyesztheti. A Les Sages (a bölcsek) néven ismert francia alkotmánybíróság ugyanis kimondta, hogy az internethozzáférés az alapvető emberi jogok közé tartozik, és annak korlátozását mindenképpen bírói döntéssel kell indokolni. A HADOPI, illetve a törvény betartatására felállított ügynökség tehát sérti az alkotmányt. A kormány döntése szerint a törvény így is életbe fog lépni, egyelőre a bírált részletek nélkül, és tovább folyik a vita és az egyeztetés azon, hogyan korlátozzák a fájlcserélők jogsértéseit.  • Hírek
  • Hírek