A zeneipar mártírt csinált Jammie Thomas-Rassetből

2009.06.23. 16:20 Módosítva: 2009.06.23. 16:27
Az amerikai zenekiadók kiütéses győzelmet arattak az egyik leghíresebb, nagyon régóta húzódó fájlcserélő-perben, mégsem örülhetnek. Az abszurd módon nagy összegű büntetés visszaütött, és óriási presztízsveszteséget jelent a zeneiparnak. Még az is lehet, hogy enyhítésért fellebbeznek.

Az egész világot megdöbbentette az egyik legrégebbi, három éve húzódó fájlcserélő-per végeredménye: Jammie Thomas-Rasset, a 32 éves, négy gyereket nevelő minnesotai nő 1,92 millió dolláros büntetést kapott, mert a Kazaa fájlcserélő hálózatról letöltött 24 darab mp3 formátumú zenét (pontosabban ennyit tudtak rábizonyítani, a gépén nagyjából 1700 zenei fájl volt). Ennyire súlyos ítélet ilyen jellegű ügyben (tehát nem cd-hamisítás, nagyipari méretű másolás, terjesztőhálózat üzemeltetése) egészen példátlan. A 24 szám nagyjából három zenei cédének felel meg, ami 50 dollár körüli értéket képvisel – ehhez képest a büntetést számonként 80 ezer dollárban állapította meg a bíró.

Az amerikai zenekiadó szövetség elrettentő precedenst akart kreálni, kihasználva, hogy a többszöri fellebbezésen és újratárgyaláson átesett ügy már amúgy is a média figyelmének középpontjában van, de durván túllőttek a célon. Jammie-ből az abszurd büntetéssel mártír lett, aki mellett még az is kiáll, aki egyébként a fájlcsere ellen van. Még a vád egyik tanúja, a Sony jogásza, Gary Wade Leak is azt nyilatkozta, hogy sokkolta a bírság összege, és ennél jóval kisebb büntetést tartana reálisnak. Mr. Leak egyébként a tárgyaláson még azt mondta, hogy korrektnek tartja a törvényt, ami akár zeneszámonként 150 ezer dolláros büntetést is megenged netes szerzői jogsértéseknél.

Az ügy mindenképpen folytatódik, mivel Jammie nyilván nem tudja kifizetni a csillagászati összeget. A RIAA oldaláról hallani olyan hangokat, hogy hajlandók lennének megegyezni az első, 2007-es ítéletben meghozott 220 ezres büntetésben (ez ellen fellebbezett Jammie, és ez vezetett a mostani tárgyaláshoz). Az eddig sem túl népszerű zenekiadó szövetség most nagy bajban van, bármennyi pénzt is vernek ki végül a minnesotai hölgyből, a presztízsveszteségük biztosan sokkal súlyosabb lesz.  • Hírek
  • Hírek