A torrentoldalak után a Rapidshare is bíróság előtt

2009.06.25. 13:15 Módosítva: 2009.06.25. 13:16
A fájlcserélő hálózatok és torrentoldalak után a tárhelyszolgáltatókat rángatják bíróság elé a szerzői jogvédő szervezetek. A legnagyobbak egyike, a Rapidshare az első a sorban, amit a német bíróság szólított fel a tartalomszűrésre.

A hamburgi bíróság a jogsértő tartalmak, nagyjából ötezer zeneszám eltávolítására szólította fel a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb tárhelyszolgáltatóját, a Németországban működő, de Svájcban bejegyzett Rapidshare-t. Az oldalt a német GEMA szerzői jogvédő szervezet perelte be, ami több mint 60 ezer zenészt és kiadót képvisel. A bíróság a jogsértő tartalmak értékét 24 millió euróra becsülte, de kártérítést egyelőre nem szabott ki az oldal üzemeltetőire, csak tartalomszűrásre szólította fel őket.

A fájlcserélők mellett a Rapidshare-hez hasonló ingyenes (legalábbis részben), óriási tárhelyet és sávszélességet biztosító oldalak számítanak a jogvédett tartalom online csereberéjének fő terepének. A Rapidshare évek óta az internet 50 legnagyobb forgalmú oldala között van, a szervereik több ezer terabájtnyi feltöltött adatot tartalmaznak, és a legutóbbi, 2008. áprilisából származó hivatalos közlés szerint 240 gigabites sávszélesség áll a rendelkezésükre, vagyis a teljes magyar internet forgalmának dupláját képesek kiszolgálni. Hogy ebből mennyi a kalózok adatforgalma és mennyi a jogvédett tartalom, pontosan senki nem tudja.

A bíróság kimondta, hogy a tárhelyszolgáltató felelőssége ellenőrizni, hogy a felhasználói által feltöltött anyagok jogsértők-e. Mivel az ilyen oldalakra rendszerint tömörítve és több darabra vágva kerülnek fej a fájlok, a szűrés automatizálása problémás, de a Rapidshare vezetőjének nyilatkozata szerint megteszik, ami csak lehetséges.  • Hírek
  • Bankszámla