János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sarkozy megint nekimegy a letöltőknek

2009.07.09. 07:05
Az Hadopi 2 leginkább abban különbözik elődjétől, hogy a bíróságnak engedi át a lekapcsolás jogát.

Ahogy az várható volt, a francia köztársasági elnök nyomására újratárgyalják a "három dobásod van" törvényjavaslatot, írta meg az ITcafé. Az alkotmánybíróság ugyan már visszadobta egyszer a fájlcserélőket büntető jogszabályt, aminek támogatása egyértelmű: korábban mind az alsóház, mind a felsőház megszavazta, és egy módosított változatát a héten újra elfogadta a szenátus.

A Sarkozy pártja által uralt felsőházban 189:142 arányban fogadták el az új szöveget, és a következő lépés az lesz, hogy a Nemzetgyűlés elé kerül a módosított változat.

A francia alkotmánybíróság egyik fő ellenérve az volt, hogy egy új, tisztázatlan státuszú szervezetnek, az Hadopi-nek túl nagy lenne a döntési jogköre. A szervezet határozná meg, hogy le kell-e kapcsolni az adott felhasználót az internetről, ha illegális tartalmak letöltésén érik, és két figyelmeztetés után sem hagy fel a tevékenységével. Az új hatóság tehát lényegében bírósági jogkört kapna, ami nem illeszkedik a francia demokrácia rendszerébe, megtöri annak stabilitását. Emellett az EU állásfoglalásával egybehangzóan azt is kijelentették, hogy nem tartják arányosnak a kilátásba helyezett büntetést az elkövetett tetthez képest, mivel alkotmányos alapjogot sért a lekapcsolás.

A módosított szöveg szerint az Hadopi csak azt teheti meg, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a kalózkodásra, e szervezet küldi az első két figyelmeztetést, ám a lekapcsolásról csak a bíróság dönthet. A törvényt támogatásáról biztosította mind az igazságügyi, mind az oktatási miniszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!