Pál
-1 °C
5 °C

Egyre nagyobb bajban a Pirate Bay

2009.07.29. 12:46 Módosítva: 2009.07.29. 12:47
A zenekiadók ellen elvesztett per után a filmesek is a bíróság elé rángatnák a kalózokat, akiknek a pár hete mentőangyalként érkezett befektetője is egyre gyanúsabb - azt beszélik, se pénze, se üzleti terve.

Három hónappal azután, hogy a vezető zenekiadók és a Pirate Bay torrentoldal közti perben előbbiek javára döntött a svéd bíróság, a kalózkodás által legjobban érintett iparág, a filmipar is beszáll a ringbe. A Disney, a Columbia, a Universal, és még tíz kisebb hollywoodi filmstúdió szövetsége indított pert a Pirate Bay ellen, aminek üzemeltetőit börtön és több százmillió forintnak megfelelő pénzbüntetés várja a zenekiadók elleni per jelenlegi állása szerint (az alperesek fellebbeztek).

A filmstúdiók jogászai szerint azért indították el a pert, mert a kalózok az előző bírósági döntés ellenére sem zárták be az oldalt, és a mai napig fájlok millióit töltik le egymástól a látogatók a Pirate Bayen talált torrentfájlok alapján. Mivel az első perben a kalózok érvei (nem tárolnak jogsértő tartalmakat, csak linkelnek rájuk, azt pedig a világ összes keresője megteszi) nem hatották meg a bírót, szakértők szerint filmesek elleni perben sem vár sok jó a torrentoldal fenntartóira.

Időközben egyre furább hírek érkeznek a torerntoldal felvásárlásának és a fájlcsere legalizálásának ötletével néhány hete a képbe került svéd cég, a Global Gaming Factory háza tájáról is. A cég egyik volt vezetője szerint a GGF-nek nincs se pénze, de üzleti terve, és az egész felvásárlási bejelentés csak egy óriási blöff volt a részükről. A Torrentfreak fájlcserélő híroldal szerint a Pirate Bay tulajdonosai egy hetet adtak a cégnek, hogy bizonyítsa szándékai komolyságát, mielőtt lefújnák az egész üzletet.