Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Rászálltak a net legrégebbi torrentoldalára

2009.08.05. 14:13 Módosítva: 2009.08.05. 14:14
A FileSoup üzemeltetőjét letartóztatta a brit rendőrség, a hivatalos indoklás szerint filmek letöltéséért.

A brit FileSoup a legrégebb óta üzemelő torrentoldal a neten, 2003-ban indult, nem sokkal magának a bittorrent protokollnak a megjelenése után. Sosem övezték botrányok, nem volt milliós felhasználói tábora, inkább azzal szerzett hírnevet, hogy a megszűnő, átalakuló oldalak tengerében megbízhatóan üzemelt, és állandó, összetartó közösség gyűlt köré.

Az oldal TheGeeker néven ismert vezetője szerint már január óta zajlott nyomozás a FileSouppal kapcsolatban, és rendszeresen zaklatta a FACT (brit szerzői jogvédő csoport). Aztán múlt hétfőn kora reggel a rendőrség rátörte az ajtót TheGeekerre a lakásában, letartóztatták, és bevitték a rendőrségre. Ott egészen késő délutánig nem engedték telefonálni, illetve alá akartak iratni vele egy listát a lakásában lefoglalt dolgokról, amit megtagadott. A hivatalos indok a letartóztatásra a jogvédett filmek letöltésének gyanúja volt.

A TorrentFreak fájlcserélő portálon TheGeeker hosszasan panaszkodik arról, hogy az egész akciót láthatóan a FACT vezette, a rendőrség pedig csak asszisztált hozzá, illetve hogy a házkutatás során mennyire feldúlták a lakását. Végül félnapos előzetes letartóztatás után felvették a vallomását, aztán hazaengedték.

A FileSoup zavartalanul működik azóta is. Az oldal egyébként nem hagyományos bittorrent-trackerként működik, csak linkeket tartalmaz ilyen oldalakra, ahonnan az ember beszerezheti a torrentfájlt, aminek segítségével a hálózat többi tagjától letöltheti az adott tartalmat.