Emma
9 °C
26 °C

Az amerikai kormány szerint jogosak a fájlcserélők milliós büntetései

2009.08.19. 12:20
Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint egyáltalán nem túlzó letöltött zeneszámonként 80 ezer dolláros büntetést kiszabni a fájlcserélőkre, sőt kifejezetten az elrettentés volt a törvény célja.

Az utóbbi hónapokban két, nagy felháborodást kiváltó bírósági ítélet is született fájlcserélők elleni perekben. Az amerikai zenekiadók szövetsége magánfelhasználók elleni hadjáratában először Jammie Thomas-Rasset, egy 32 éves egyedülálló anya kapott 1,92 millió dolláros büntetést 24 darab mp3 formátumú szám letöltéséért, aztán az egyetemista Joel Tenenbaumot büntették 30 szám letöltéséért 675 ezer dollárra. Bár az összegeket még a vád oldalán álló jogászok is túlzónak tartották, az amerikai igazságügyminisztérium hivatalos állásfoglalása szerint nincs semmi baj a százmillió forintos nagyságrendű bírságokkal, sőt: direkt az volt a cél a törvények meghozásakor, hogy elrettentő példákat lehessen statuálni velük, és ez tökéletesen sikerült.

A minisztérium Jammie Thomas-Rasset ügye után adta ki a közleményét, akit első fokon 220 ezer dollárra büntettek 2007-ben, aztán fellebbezett, és az új tárgyaláson a bíró majdnem tízszeresre emelte a bírság összegét. A 24 letöltött szám nagyjából három zenei cédének felel meg, aminek az értéke 50 dollár körül van, a büntetést viszont számonként 80 ezer dollárban határozta meg az ítélet. A minisztériumi állásfoglalás szerint a törvény meghozásakor a kongresszusnak kimondott szándéka volt, hogy nagyon magas összegeket szabjon meg (a törvény szerinti maximum egyébként 150 ezer dollár jogsértésenként), hogy az elrettentő erőt jelentsen a kalózok számára. „Sok internetező egyszerűen nem veszi tudomásul, hogy a szerzői jogi törvények online is érvényesek, vagy abban a hitben élnek, hogy úgysem fogják őket elkapni és elítélni" – idézi a közleményt az Ars Technica.

A minisztérium is elismeri, hogy zeneletöltéseknél nagyon nehéz megállapítani, hogy valójában mennyi kárt vagy bevételkiesést okozott a jogsértés. A kongresszus azt az alapelvet adta meg a szövetségi bíróknak a törvény alkalmazásához, hogy a büntetésnek elrettentő erejűnek kell lennie, de azt a határt nem szabad elérni vele, ahol teljesen szétzúzzák a jogsértő egzisztenciáját.

Az amerikai zenekiadók érdekvédelmi szövetsége, a RIAA egy rövid közleményben csak annyit fűzött hozzá az ügyhöz, nagyon örülnek, hogy a kormány támogatja a kalózkodás elleni harcukat.