A warezkirály halálhírét keltik

2009.08.19. 08:15
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálja, valóban meghalt-e K. Balázs (alias Baja), a magyar warezkirály, aki az áprilisi újlipótvárosi warezrazzia idején külföldre menekült, míg hat társát előzetes letartóztatásba helyezték. K. Balázs júniusban skype-on interjút adott P. Tamás (alias Tomcat) radikálbloggernek. Az interjúban forró ügyekről beszélt, amelyekben informatikai szakértőként vett részt. Az Indexnek az UD-ügyről mondott volna valamit közvetítő útján, pénzért, de mi nem fizettünk. K. Balázs ismeretségi köre most úgy tudja, hogy a warezkirályt holtan találták Romániában. Az NNI nem cáfol.

Öt szerverteremben 43 szervert, és a hatóság becslése szerint 200-250 terabyte jogvédett tartalmat foglalt le április 14-én a Nemzeti Nyomozó Iroda Újlipótvárosban. A warezszerverek egy részét dupla padlóba rejtve találták meg, a lefoglalt adatmennyiség világviszonylatban is rekordnak számíthat - közölte az NNI az akciót követően. K. Balázs és nyolc társa ellen eljárást indítottak, közülük hatan rögtön előzetes letartóztatásba kerültek. K. Balázs (alias Baja) viszont még aznap külföldre menekült, ellene azóta is elfogatóparancs van kiadva.

A hatóság szerint a gyanúsítottak 2006 augusztusától több gazdasági társaság nevében eljárva legális szerverhoszting szolgáltatással leplezték több száz smswarez, smsweb és torrentoldal működtetését, melyek emelt díjas sms-ek ellenében jogvédett tartalmak letöltését tették lehetővé. K. Balázs és társai az illegális szolgáltatásokat kéretlen reklámlevelekben hirdették. Az NNI által kirendelt informatikai szakértő szerint a warezbanda több mint 21 ezer szerzőnek legalább 365 millió forintos kárt okozott.

Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

Korábban a rendőrségnek szakértett

Az ügy furcsasága, hogy korábban maga K. Balázs is informatikai szakértőként segítette a rendőrség munkáját. A 2007. novemberi nagy warezrazziában még a rendőrség oldalán, szakértőként vett részt, csakúgy mint M. János, aki korábban maga is elismerte, hogy a kollektív szerzői jogvédő szervezetek megbízásából is dolgozik ilyen ügyeken. M. János igazságügyi informatikai szakértőként szerepelt a Mehmet-ügyben is, Földesi-Szabó László, az Egy-másért Egymásért Alapítvány vámcsalással gyanúsított elnökének felkérésére.

K. Balázs tavaly egy dominikai offshore cég mögé próbálta rejteni a warezzel és a spammel kapcsolatos tevékenységeit, vállalkozásai visszatérő vendégek voltak a spammerek leleplezésére szakosodott magyar Spamwiki szégyenfalán. A Spamwiki szerkesztőit már többször megfenyegették a warezspammel kapcsolatba hozható cégekről szóló szócikkeik miatt, K. Balázzsal is voltak problémáik.

NNI 090417 06

Pénzt kért egy interjúért

Az áprilisi razzia után K. Balázs külföldre menekült, és egy darabig nem hallatott magáról. Május végén azonban egy közvetítő útján megkereste többek között az Indexet is azzal, hogy "kitálalna néhány dologról". Állítása szerint az elmúlt években ő és a társasága végezték egy egész sor "meleg ügy" informatikai szakértését, hivatalos rendőrségi felkérésre. Azt üzente, sokat tud az UD Zrt. ügyétől a Mehmet-ügyön keresztül a BM belső ellenőrzéséig. Mivel jelenleg körözik, pénzt szeretne kapni az interjúért.

Nem fizettünk, és a jelek szerint más sem, mert az interjú végül a K. Balázzsal korábban is kapcsolatban álló P. Tamás (alias Tomcat) Bombagyár blogján jelent meg júniusban. Az interjú hitelességét a fájlcseretémákra szakosodott asva.info kezdetben vitatta, később viszont úgy foglaltak állást, hogy az interjú készítője nem hazudik, csak az interjúalany állít helyenként valótlanságokat, aki valóban K. Balázs, alias Baja lehetett.

A Skype-on készült interjú szövege itt olvasható, hangfelvételét itt lehet meghallgatni. A hanganyagot a Nemzeti Nyomozó Iroda is bekérte az ellentmondásos megítélésű bloggertől.

NNI 090417 03

Forró ügyekről tudhatott

Az interjúban K. Balázs azt állította, hogy "rendőr kollégától" kapott fülest a razzia napján, ezért tudott elmenekülni. Azt is mondta, hogy szökésben, külföldről is betekintése van az iratokba, egy belsőstől kap friss híreket hetente a Nemzeti Nyomozó Irodától.

A rendőrséggel való korábbi kapcsolatáról azt mondta, hogy jó viszonyban voltak, sok ügyben együttműködtek, és volt, hogy operatív nyomozásban is részt vettek - nem csak warezrazziákon, hanem "sokkal nagyobb kaliberű témákban voltunk benne". Ezekkel kapcsolatban elvileg titoktartási kötelezettsége volna, "de nem tudom, hogy ezek után vonatkoznak-e rám ezek a szabályok, ezen még gondolkodom".

Konkrétumokat nem közölt K. Balázs a "meleg ügyekről", de azt állította, hogy az összes ilyen anyagot lementette a notebookjára. "Folyamatban lévő nyomozások, operatív megfigyelések adatai, sok minden, amiben benne voltunk. Olyan dolgokban is, amelyekről papír sem született". Erősen sérelmezte, hogy igazságügyi szakértő barátját is "elővette" az NNI, és olyan rendőrtiszteket is, akikkel együtt dolgoztak.

NNI 090417 01

A warezügyben ártatlanságát hangoztatta, és azt állította, hogy a közös jogkezelők érdekvédelmi szervezete, a ProArt szakértőjét rendelte ki a rendőrség az ügyben, illetve hogy egy ügyfelük által feltöltött, gyerekpornó-gyanús oldal miatt az Interpol is nyomozott rájuk.

A jövőjéről szólva K. Balázs azt mondta Tomcatnek, hogy azt nem Magyarországon tervezi. "Azokat, akikkel üzleteltem, akik a barátaim voltak, az NNI egyszerűen sittre küldte. A cégemet szétverték. Kihez, mihez jöjjek vissza?" Az interjú folytatását, a forró ügyek részleteit ígérte, ha az NNI továbbra is "megalázó és igazságtalan" módon jár el az ügyében.

Halálhírét keltik

Tomcat szerint az interjú után Baja eltűnt, nem jelentkezett többé sem nála, sem a családjánál. A napokban viszont olyan hírt kapott, hogy állítólag holtan találták Romániában, gyógyszertúladagolás végzett vele. Szülei már azonosították a holttestet, és hamarosan temetésére is sor kerül. A furcsa halálhírt megkeresésünkre más is megerősítette K. Balázs ismeretségi köréből.

NNI 090417 04

Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóosztálya is azt közölte, hogy "az említett személy halálhírének ellenőrzése jelenleg folyamatban van". Az NNI - Tomcat állításával ellentétben - nem titkosította a nyomozati iratokat az egyre furcsább ügyben, a nyomozás érdekére való hivatkozással azonban további információkat jelenleg nem kívánnak adni.

Tomcat szkeptikus a halálhírrel kapcsolatban, szerinte K. Balázs soha nem szedett semmilyen gyógyszert, nem is drogozott, és semmi oka nem volt öngyilkosságot elkövetni. "Ha Baja tényleg meghalt, akkor én ünnepélyesen beismerem, hogy terrorista vagyok, és megnevezem Budaházyt bűnsegédként" - mondta a radikálblogger az Indexnek.

K. Balázs az interjúban is utalt arra, hogy "igazából én a magyar egyéniségemről lemondtam, én azt már soha többé nem fogom használni, tehát senki sem fog engem úgy megismerni, hogy K. Balázs, magyar állampolgár." Mindez igen tág teret hagy a bizarr halálhírrel kapcsolatos találgatásoknak. K. Balázs családját nem sikerült elérnünk.

A cikket itt lehet kommentálni  • Hírek
  • Személyi kölcsön