Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holtan találták cellájában a crackert

2009.11.02. 13:35
Egy múlt héten letartóztatott német egyetemista egy népszerű közösségi oldalról szerezte meg a felhasználók személyes adatait, melyeket pénzzé kívánt tenni. Most holtan találták a cellájában.

Múlt hét végén nagy vihart kavart, hogy letartóztattak egy húszéves német egyetemistát, akit azzal vádoltak, hogy személyes adatokat lopott a Facebookhoz hasonló StudiVZ, illetve MeinVZ közösségi oldalakról (a VZ hálózatoknak több mint 15 millió regisztrált tagja van). A hatóságok közleménye szerint a fiatalember az oldal üzemeltetőit akarta megzsarolni, mivel azzal kereste meg őket, hogy vagy fizetnek neki 80 ezer eurót (körülbelül 22 millió forintot), vagy pedig eladja információit a kelet-európai maffiának. A rendőrség akkor tartóztatta le a crackert, amikor a VZ-Netzwerke képviselőivel találkozott, hogy átvegye a pénzt.

Az egyetemista nevét nem tették közé, és több részletet elhallgattak, de annyi valószínűnek tűnik a híradásokból, hogy a bajorországi Erlangenben élő férfi több mint egymillió felhasználó személyes adatait szerezte meg. A történtekről részletesen beszámoló, civil jogvédelemmel és az internetes biztonsággal foglalkozó népszerű blogra, a netzpolitik.org-ra a hírek szerint feltettek körülbelül 1,6 millió adatot, de már a cracker letartóztatása után, így nem tudni, hogy ezek milyen úton-módon kerültek fel oda. A cracker egyébként már korábban is jelentkezett, májusban feltett egy videót a YouTube-ra, ahol megmutatta, hogy közel 50 ezer profilhoz jutott hozzá. (E tette egyébként arra is utalhat, hogy ekkor még hackerként viselkedett, vagyis az oldalak védtelenségére kívánta felhívni a figyelmet.)

Szombat reggel viszont azt közölték a ploetzensee-i fogház illetékesei, hogy a férfit felakasztva, holtan találták a cellájában. A közlemény szerint öngyilkos lett, és több részletet nem árultak el, csak annyit, hogy vizsgálat indult az ügyben.