Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

iPhone-alkalmazások kémkedhetnek utánunk

2009.11.06. 16:50
Telefonszámokat gyűjt be és továbbít néhány jól ismert játékprogram – állítja egy iPhone-felhasználó. A fejlesztő céget beperelték.

Egy felhasználó csütörtökön beperelte egy, az iPhone-ra rendkívül népszerű játékprogramokat készítő fejlesztőgárdát, mivel szerinte a szoftverek az ügyfél beleegyezése nélkül, fű alatt rögzítik annak telefonszámát. A Kalifornia állam illetékes szövetségi bíróságára benyújtott csoportos kereset (olyan polgári peres eljárás, melyben felperesi pertársaság jön létre, vagyis később mások is beszállhatnak az ügymenetbe) a Storm8 nevű céget vádolja azzal, hogy tevékenységével egyebek mellett számítógépes csalást, illetve visszaélést valósított meg, azaz informatikai úton kémkedett ügyfelei után.

A perbe fogott kisvállalat termékei jól ismertek a közösségben: a dokumentum tanúsága szerint öt programjuk az ingyenes alkalmazások népszerűségi listáján az első 50-ben, hét játékuk pedig az első 100-ban szerepel. Ezek a World War, az iMobsters, a Racing Live, a Vampires Live, a Kingdoms Live, a Zombies Live és a Rockstars Live nevet kapták.

A keresetben az olvasható, hogy a Storm8 mindegyik terméke egy titkos kódot tartalmaz, amely megkerüli az iPhone beépített biztonsági rendszerét, begyűjti és továbbítja a hívószámokat. A Register munkatársai megpróbálták elérni a kaliforniai céget, de nem kaptak választ a megkeresésekre. A híroldal kiemeli: nem ez az első eset, hogy a céget kémkedéssel vádolják. Augusztusban az SFGate.com egyik újságírója alaposan megvizsgálta, miféle adatokat továbbít iPhone-ja a Storm8-nak – mint kiderült, a készülék hívószáma bizony szerepel a listán, ráadásul kódolatlan formátumban, egyszerű szövegként.

A vállalat korábban elismerte az adatgyűjtést, és azzal védekezett, hogy a különösen kényes információt „egy, már kijavított programozói hibának köszönhetően” fölözik le, szakértők azonban nem hiszik ezt el, ugyanis a szoftverkód speciális karakterisztikája ezt megcáfolni látszik. Mások felteszik a kérdést, vajon az Apple hogyan engedheti meg, hogy a szigorúan felügyelt App Store-ban ilyesfajta termékek szerepeljenek. Bárhogy is legyen, a tömegesen begyűjtött hívószámok (a Storm8 állítja, programjaikat eddig több mint 20 millióan töltötték le) kiválóan értékesíthetők, például marketingcélokra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!