Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Letiltották a Beatles dalait a Bluebeat.comról

2009.11.06. 15:50 Módosítva: 2009-11-06 16:05:03
Megtiltotta a Beatles számainak online árusítását egy amerikai zenei áruháznak csütörtökön egy Los Angeles-i bíróság. A BlueBeat.com-ot a EMI lemezcég perelte be az együttes dalainak jogtalan forgalmazásáért.

Az online áruház, amely mindössze 25 centet, azaz 46 forintot kért a Beatles dalaiért, arra hivatkozott, hogy nem sértette meg a szerzői jogokat, mert honlapján csupán újra felvett „audiovizuális előadásokat” kínált. Az ügyben eljáró John Walter Los Angeles-i bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a cég ezt nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, és az EMI javára döntve megtiltotta a Beatles-dalok további forgalmazását a honlapon. Mint Walter megjegyezte, a lemezcég valószínűleg megnyeri majd a pert, amelyet a BlueBeat.com ellen indított.

A Beatles egyike annak a néhány együttesnek, amely mind a mai napig nem járult hozzá szerzeményei digitális formátumban való terjesztéséhez. Ennek ellenére a BlueBeat oldalán szerdától már az összes Beatles-album megtalálható volt, beleértve a digitálisan újrakevert lemezeket, amelyek online árusítására az EMI és az együttes még élő tagjai sem adtak engedélyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!