Szilvia
5 °C
16 °C

A hotspot fenntartóját büntetik a wifis letöltésekért

2009.11.30. 16:45 Módosítva: 2009-11-30 16:45:38
Egy brit kocsma tulajdonosa 8000 font, vagyis 2,4 millió forint büntetést kapott, mert a söröző vendégeknek nyújtott ingyenes wifi-kapcsolaton egy felhasználó jogsértő tartalmakat töltött le.

Ha az ügyből precedens lesz, a néhány hónapja bevezetett és sokat támadott brit fájlcseretörvény megölheti az ingyenwifit, hiszen egyetlen szolgáltató sem fogja vállalni a felelősséget a felhasználóiért.

A hotspot fenntartóját beperlő ügyvédi iroda, a Faegre & Benson idézi a törvény szövegét, miszerint minden szolgáltató, legyen fizetős vagy ingyenes, köteles a felhasználói azonosítását lehetővé tevő személyes adatokat, és az online kapcsolat technikai részleteit (mikor milyen oldalakat látogattak meg és hasonlók) 12 hónapon át megőrizni, és a hatóságoknak kiadni, ha erre felszólítást kapnak.

Ezt az ingyenes wifi hotspotoknál már eleve nemigen lehetne betartani, hiszen éppen az a lényegük, hogy bárki bármikor felugorhat rajtuk keresztül a netre, nincs előfizetői szerződés, amivel azonosítanák magukat a felhasználók. A brit kocsma esetében a büntetés éppen azért száll át a szolgáltatás fenntartójára, mert nem tudta a jogsértő felhasználót azonosítani.

Szakértők szerint a törvényt a hat legnagyobb internetszolgáltatón kívül gyakorlatilag senki nem tartja be, ők is leginkább azért, mert a kormánytól támogatást kaptak az adatok tárolásához. Brit jogászok most azon vitatkoznak, hogy felelőssé tehető-e a szolgáltató a felhasználói cselekedeteiért, ha nem tudja őket beazonosítani, illetve ha a wifi hotspotok üzemeltetői mentességet kapnának a törvény alól (mivel technikailag képtelenség annak betartása), mit lehetne tenni azokkal, akik ezt kiskapuként használnák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?