Jenő
-3 °C
6 °C

Kétmilliárd dollárra perlik a kínai kormányt lopott szoftverek miatt

2010.01.06. 11:51
Több mint kétmilliárd dollárra perli a pekingi kormányt és számítógépgyártó óriásvállalatokat egy kaliforniai szoftverfejlesztő cég szerzői jogokkal való visszaélés miatt.

A tartalomszűrő programokat fejlesztő Cybersitter nevű vállalat összesen 2,2 milliárd dollár kártérítést követel a kínai kormánytól és hét számítógépgyártótól a Los Angelesben indított perben.

A cég szerint a kínaiak jogtalanul megszerezték egy programjuk forráskódját, és az internetező gyerekek felügyeletét szolgáló szoftverből a pekingi vezetés által felforgatónak minősített politikai és vallási tartalmak kiszűrésére is alkalmas programot faragtak. A gyártók - köztük a kínai Lenovo és a japán Sony - aztán ezzel a szűrővel, a Green Dam Youth Escort nevű programmal ellátott számítógépeket forgalmaztak Kínában.

Keresetében a Cybersitter azt állítja, hogy az alperesek bűnszövetkezetbe tömörülve kikémleltek és jogtalanul felhasználtak ipari titkaikat, megsértve a szerzői jogokat és a verseny tisztaságát. Az eljárással fellépünk az olyan külföldi szoftvercégek ellen, amelyek azt gondolják, hogy nyugodtan visszaélhetnek amerikai vállalkozások szellemi tulajdonával, mert úgysem kerülnek bíróság elé - mondta a cég jogi képviselője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?