Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Tömegesen kérik vissza a Windows árát az olaszok

2010.01.07. 16:46 Módosítva: 2010-01-07 16:47:08
Csoportos perben követelik a terméket nem használó vásárlók a Windows-adóként is emlegetett összeg visszafizetését a PC-gyártóktól.

Eddig körülbelül kétezer, javarészt linuxos felhasználó csatlakozott ahhoz a csoportos perhez, melyet egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet indított a gyártók ellen a számítógépekre előtelepített, de nem használt Windowsok árának visszatérítését követelve. Az Associazione per i Diritti degli Utenti e Consumatori (ADUC) a keresetet napokon belül tervezi benyújtani a firenzei bíróságon.

A civil szervezet évekkel ezelőtt már megnyert egy próbapert a HP ellen, és most erre a precedensre is támaszkodik a beadványban. A 2005-ös jogi győzelem ugyan változást hozott a legtöbb gyártó hozzáállásában, a visszatérítési procedúra azonban idő- és adminisztrációigényes, ráadásul általában a nem használt szoftverek valós árának csak a töredékét hajlandóak megtéríteni a vállalatok. Ezért csak a legkitartóbb felhasználók élnek a lehetőséggel, ők is elsősorban elvből.

Mivel azonban jóval többen vannak azok, akik nem kérnek az előtelepített Windowsból, a jogvédő szervezet úgy döntött, kollektív keresetet ad be. Erre egy január 1-jén életbe lépett törvénymódosítás ad módot, ez teremtette meg Olaszországban a számos nyugati ország jogrendjében meglévő ún. class action perek intézményét. Az ADUC beadványához mindazok csatlakozhatnak, akik OEM Windows-zal szállított konfigurációt vásároltak, de visszautasították a licencszerződés elfogadását, és nem használják a Microsoft operációs rendszerét.

Az olasz törvények szerint ilyen esetekben a fogyasztók kártérítésre nem jogosultak, csak a termék árának megtérítését kérhetik. A firenzei békebírák döntenek majd a per befogadásáról, de mivel a csoportos keresetek kezelésével a bíróságok is csak most barátkoznak, a folyamat hónapokig is eltarthat.

A világ legtöbb országában – Magyarországon is –, a márkás számítógépek előtelepített operációs rendszerrel, az esetek túlnyomó többségében a Microsoft Windows valamelyik változatával vásárolhatók meg. Ennek azok nem örülnek, akik nem szeretnének Windowst használni a számítógépükön, és ezért nem szívesen fizetnék ki a Microsoft-rendszer árát, amelyet a gyártók beépítenek a pc árába. Ezek a jellemzően linuxos vásárlók néhány éve elkezdték tesztelni, mi történik akkor, ha megpróbálják visszakérni az újonnan vásárolt gép árából a Windowsét – és meglepő módon sokan sikerrel jártak.

Még nincs egységes, minden pc-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az előtelepített Windows árának visszatérítését kérő felhasználói igényt. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozó vállalati irányelv – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel rávehető erre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!