Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Franciaország Google-adót tervez

2010.01.08. 13:10
A Google-adó ragadványnevet kapott különadón keresztül akar részesülni az internetes reklámokból származó hatalmas bevételekből a francia állam, Nicolas Sarkozy elnök már kormánybizottság felállításáról is döntött.

A bizottság mellett a pénzügyminisztérium feladata lesz megállapítani, hogy milyen mértékben lehet megadóztatni a keresőoldalakon és a portálokon megjelenő reklámok által termelt bevételt. "Ezeket a cégeket ott adóztatják meg, ahol székhelyük van, pedig a mi reklámpiacunkból hasítanak ki részt. Az adómenekülés e fajtája igen sajnálatos" - mondta csütörtökön Sarkozy.

Az államfő emellett síkra szállt azért is, hogy a versenyfelügyelet vizsgálja felül a Google domináns piaci helyzetét. Továbbá bejelentette: a fiatalokat támogatott ajánlatokkal akarja rászoktatni a fizetős zeneletöltésre. Ennek megvalósításához nyárig megjelenik az a zenekártya, amellyel a fiatalok kedvezményes áron vásárolhatnak zenét a neten. A fennmaradó költségeket az állam vállalja magára. "Újra rá kell szoktatni a fiatalokat arra, hogy a zene nincs ingyen. A zeneletöltés jó befektetés" - vélekedett Sarkozy.

Az elnök ugyanakkor szeretné, ha a könyvekre, filmekre és cd-kre kiszabott adó csökkenne, szerinte ugyanis nem tartható, hogy egy nyomtatott könyv eltérő adózás alá esik, mint egy virtuális kötet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!