Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Microsoft: Fizessenek a netkávézók és szállodák

2010.01.14. 10:19
Kevesen tudják a windowsos számítógépek gépidejét másoknak pénzért árusító vállalkozások közül – tipikusan ilyenek az internetkávézók, a szállodák, az internetkioszkok üzemeltetői vagy az irodai berendezéseket lízingelő cégek –, hogy a szoftverhez járó licencszerződést megszegve húztak hasznot az operációs rendszer használatából. Erre most a Microsoft egy új licencelési opció bevezetésével hívja fel a figyelmüket.

Amint a 2010. január 1-jétől elérhető, kölcsönzési jogot biztosító licenc (Rental Rights License) tájékoztató oldalán olvasható: a Windows és az Office végfelhasználói szerződése egyértelműen tiltja a termékek bérbe- vagy kölcsönadását, lízingelését harmadik fél számára. Mindazok, akik üzletszerűen kínálnak hozzáférést ilyen szoftvereket futtató asztali pc-khez, illegálisan használják a Microsoft programjait.

A vállalat azért döntött az új licencelési opció bevezetése mellett, hogy lehetőséget adjon az ilyen tevékenységet folytató vállalkozásoknak a Windows és az Office kifehérítésére. Eddig a cég nem sokat tehetett: vagy bezárással fenyegette a látókörébe került, a szerződés szerint illegális használónak minősülő szervezeteket (amivel legfeljebb annyit ért el, hogy azok átértek a Linuxra és OpenOffice-ra), vagy szemet hunyt a kihágások felett – utóbbi volt a jellemzőbb.

A probléma megoldására született konstrukció kiegészítő licenc, azaz önmagában nem, csupán egy érvényes Windows- vagy Office-licenc mellé vásárolható. A Microsoft szabályait betartani akaró internetkávézóknak, szállodáknak minden, a kérdéses szoftvereket futtató géphez be kell szerezniük. A Rental Rights License ára gépenként néhány tíz dollár (a kiszivárgott információk szerint az Office Professionalhoz 58, Office Standardhez 45, a Windowshoz pedig 23), ennek fejében a konfiguráció életciklusának végéig jogosult bérbe- vagy kölcsönadni a pc-t a licenctulajdonos. A Microsoft, hogy lendületet adjon a szoftverek kifehérítésének, június 30-ig kedvezménnyel kínálja az új licencopciókat.