Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Microsoft: Fizessenek a netkávézók és szállodák

2010.01.14. 10:19
Kevesen tudják a windowsos számítógépek gépidejét másoknak pénzért árusító vállalkozások közül – tipikusan ilyenek az internetkávézók, a szállodák, az internetkioszkok üzemeltetői vagy az irodai berendezéseket lízingelő cégek –, hogy a szoftverhez járó licencszerződést megszegve húztak hasznot az operációs rendszer használatából. Erre most a Microsoft egy új licencelési opció bevezetésével hívja fel a figyelmüket.

Amint a 2010. január 1-jétől elérhető, kölcsönzési jogot biztosító licenc (Rental Rights License) tájékoztató oldalán olvasható: a Windows és az Office végfelhasználói szerződése egyértelműen tiltja a termékek bérbe- vagy kölcsönadását, lízingelését harmadik fél számára. Mindazok, akik üzletszerűen kínálnak hozzáférést ilyen szoftvereket futtató asztali pc-khez, illegálisan használják a Microsoft programjait.

A vállalat azért döntött az új licencelési opció bevezetése mellett, hogy lehetőséget adjon az ilyen tevékenységet folytató vállalkozásoknak a Windows és az Office kifehérítésére. Eddig a cég nem sokat tehetett: vagy bezárással fenyegette a látókörébe került, a szerződés szerint illegális használónak minősülő szervezeteket (amivel legfeljebb annyit ért el, hogy azok átértek a Linuxra és OpenOffice-ra), vagy szemet hunyt a kihágások felett – utóbbi volt a jellemzőbb.

A probléma megoldására született konstrukció kiegészítő licenc, azaz önmagában nem, csupán egy érvényes Windows- vagy Office-licenc mellé vásárolható. A Microsoft szabályait betartani akaró internetkávézóknak, szállodáknak minden, a kérdéses szoftvereket futtató géphez be kell szerezniük. A Rental Rights License ára gépenként néhány tíz dollár (a kiszivárgott információk szerint az Office Professionalhoz 58, Office Standardhez 45, a Windowshoz pedig 23), ennek fejében a konfiguráció életciklusának végéig jogosult bérbe- vagy kölcsönadni a pc-t a licenctulajdonos. A Microsoft, hogy lendületet adjon a szoftverek kifehérítésének, június 30-ig kedvezménnyel kínálja az új licencopciókat.