Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Artisjus-jogdíjak a netes letöltésért is

2010.01.18. 08:52 Módosítva: 2010-01-18 08:52:07
Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleményben tudatta, hogy meghatározták a rádiók és a tévék által fizetendő jogdíjakat, de az oktatási és kulturális miniszter által jóváhagyott tarifák tartalmaznak olyan tételeket is, melyek az online kínált tartalomra vonatkoznak.

A közlemény természetesen a legális szolgáltatásokat érinti, és elsősorban a zeneművek online meghallgatásának szerzői jogdíjairól szól. Ennek értelmében a honlapok üzemeltetőinek fizetniük kell a háttérzenékért is: ha a honlap legfeljebb tíz, egy percnél rövidebb dalrészletet használ, akkor a fizetendő havi szerzői jogdíj 2 ezer forint, ám ha a műrészletek száma meghaladja az ezret, akkor a havi jogdíj már 52 ezer forint. Ha a szolgáltató reklámbevételhez is jut, akkor a felsorolt fix összegeken túl még a bevétel 10 százalékát is be kell fizetnie.

Amennyiben egy szolgáltató komplett zenei albumhoz enged hozzáférést, de az nem tölthető le, hanem csak lejátszható a saját gépen, akkor a jogdíj a felhasználó által fizetett díj 12 százaléka. Ha ingyenes a letöltés, akkor a szolgáltató reklám- vagy szponzorációs bevételének 10 százaléka a díj, de mindenképpen fizetni kell percenként 1,2 forint jogdíjat.

A filmeknél a hosszúság és a film jellege határozza meg a jogdíjat: az egy óránál hosszabb zenés filmeknél lejátszásonként 27 forint, a játékfilmeknél 18 forint, míg az egyéb filmeknél – audiovizuális tartalmaknál – 15 forint a tarifa. Amennyiben a film le is tölthető, akkor a zenés filmeknél 90, a játékfilmeknél 60, míg az egyéb filmeknél 50 forint a jogdíj.

A közlemény kitér arra is, ha az internetes szolgáltató – az előfizetés fejében – ingyenesen teszi lehetővé bizonyos számú zeneszám letöltését. Ilyenkor a szolgáltató a zene vagy a videoklip után megkezdett 7 percenként 5 forint jogdíjat köteles fizetni.