Megint pert vesztett a RapidShare

2010.02.26. 08:46 Módosítva: 2010.02.26. 08:46
Ezúttal nem a zeneiparnak, hanem könyvkiadó óriásvállalatoknak kedvezett a bírósági végzés. Ha a védett művek felbukkannak az oldalon, súlyos bírságot kell fizetnie az üzemeltetőknek.

Tiltó bírósági végzést hozott a RapidShare ellen egy hamburgi bíróság, amelynek értelmében a világ egy legnagyobb tartalommegosztó oldalának haladéktalanul fel kell hagynia bizonyos elektronikus könyvek elérésének biztosításával, mégpedig a feltöltött fájlok előzetes szűrése útján. A német magánszemélyek tulajdonában álló, de svájci szerverekről futó oldal ellen február elején indított pert több könyvkiadó óriásvállalat: a Bedford, a Freeman & Worth and Macmillan, a Cengage Learning, az Elsevier, a The McGraw-Hill Companies és a Pearson.

A felperesek, mint a szerzői jog birtokosai felsorolták a bíróság előtt 148 darab mű címét, és követelték, hogy a RapidShare szüntesse be a digitalizált anyagok publikus elérhetőségét. A végzésben szerepel, hogy az oldalnak folyamatosan böngésznie kell az újonnan feltöltött tartalmakat annak érdekében, hogy a 148 könyv közül egyik se kerülhessen fel az adatbázisba. Amennyiben mégis felbukkanna bármelyik mű, a RapidShare-re esetenként akár 250 ezer eurós pénzbírságot is kiszabhatnak, az üzemeltetőket pedig kétéves börtönbüntetésre is ítélhetik.

Nem ez az első eset, hogy a népszerű tartalommegosztó oldalt elmeszeli a törvényszék: tavaly egy hasonló perben a bíróság ötezer zeneszám szűrésére kötelezte az oldalt, akkor a GEMA médiavállalat nyújtott be keresetet.

A RapidShare egyszerre több millió felhasználót szolgál ki, adatbázisában petabájtnyi információk halmozódnak 2006-os indulása óta. Az oldal egyszerre biztosít ingyenes és fizetős szolgáltatásokat is.  • Hírek
  • Csok