Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Spanyolországban legális a fájlmegosztás

2010.03.16. 17:20 Módosítva: 2010.03.16. 17:23
Egy barcelonai bíróság elutasította a torrentoldal bezárását, fenntartójának tevékenységét pedig a hatályos törvények által nem büntethetőnek ítélte.

A fájlmegosztással kapcsolatos spanyol joggyakorlat eddig is egészen más alapokon állt, mint az utóbbi időben tapasztalható európai ítélkezés, és egy március 12-én kihirdetett döntés az újabb bizonyíték arra, hogy az ottani jogászok továbbra is felvállalják a támadásokat a kritikusok szerint nem elég szigorú szerzői jogi törvényük miatt.

Az elmúlt években a spanyol jogkezelő szervezetek több pert is indítottak, melyekben fájlmegosztó magánszemélyek elmarasztalását próbálták elérni, de a bíróságok ragaszkodnak a törvény betűjéhez, mely szerint Spanyolországban senki nem ítélhető el szerzői jogok megsértésért, amíg be nem bizonyosodik, hogy anyagi haszna származott a védett tartalom engedély nélküli megosztásából.

A legfrissebb ügyben egy főként eDonkey-linkeket kínáló oldal fenntartója ellen indult eljárás: a vendéglős Jesús Guerrát egy zenei jogvédő szervezet, a Sociedad General de Autores y Editores perelte be tavaly májusban, és az oldal azonnali bezárását kérték a bíróságtól. A tárgyalásokon Guerra azzal védekezett, hogy az oldalán nincsenek reklámok, bevétele nem származik belőle, csak linkeket ajánl fel másoknak, ugyanúgy, ahogy egy keresőprogram. A SGAE nyáron beterjesztett blokkolási kérését a bíró már akkor visszautasította, mondván, hogy a P2P-hálózatok mint egyszerű adatátviteli csatornák törvényesen működnek.

A most véglegesen lezárt eljárás ítéletében a bíró kimondta, hogy ha valaki jogvédett tartalmakhoz vezető linkeket vagy a linkek listáit kínálja, az nem azonos azzal, amikor magukat a tartalmakat teszi nyilvánosan elérhetővé. Ezt egyébként a spanyol törvények is büntetik, ezért a két technika elvi azonosságának kimondását várta a SGAE a bíróságtól.

A bíró szerint a link közzététele nem sorolható sem a terjesztés, sem a másolás, sem a nyilvános közzététel jogi kategóriájába, ezért nem illegális tevékenység. A bíróság arra sem talált bizonyítékot, hogy Guerrának közvetett vagy közvetlen anyagi haszna származott volna az oldal működtetéséből. A P2P-hálózatok csak az adattovábbítást szolgáló vezetékek az internetezők között, így ezek nem sértik meg a szerzői jogi törvényeket. Ebből következőleg, ha egy magánszemély jogvédett anyagok megszerzésére anyagi haszonszerzés nélkül egy olyan P2P-hálózatot használ, mint az eDonkey vagy a BitTorrent, akkor tevékenysége legális - mondta ki a bíróság.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek