Edit
10 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Bűnszervezetben tevékenykedhetett a warezkirály

2010.04.15. 16:41
Bűnszervezet keretében árusíthatott illegális szoftvereket és audiovizuális anyagokat az interneten több gyanúsított is, akik ellen még 2009-ben indult eljárás – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön.

A gyanúsítottak közé tartozik az internetes fórumokon csak warezkirályként elhíresült K. Balázs, aki egyes hírek szerint külföldre menekült és ott életét vesztette. Az NNI közlése szerint a bűnszervezet az eddigi adatok szerint legalább 2,16 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a szoftverek és egyéb tartalmak árusításával. Egyes gyanúsítottak vonatkozásában további bűncselekményekre, így tiltott pornográf felvétellel való visszaélésre, csalásra, tiltott szerencsejáték szervezésre, kényszerítésre, közokirat-hamisításra, utaló adatok is felmerültek.

Eddig az NNI 43 ezer eurót, 54 millió forintot, két személyautót és nagyjából 180 millió forint értékű szervereket, laptopokat foglalt le és zárolt tíz bankszámlát. Az NNI huszonegy személy ellen folytat eljárást, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. K. Balázs halálának tisztázása érdekében jogsegélyt kértek a magyar nyomozók. A rendőrség 2009. április 14-én öt szerverteremben tartott házkutatást és lefoglaltak 43 működő illegális szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogot sértő, illegális adattartalommal bíró szervert. Ezek összes kapacitása 230 terabájt volt.

Az eddigi információk szerint a bűnszervezetet K. Balázs irányította, a tagok pedig a gyanú szerint legális szerverszolgáltatásnak álcázva működtettek több száz smswarez-, és smsweb szervert és torrent oldalakat. Az ezeken tárolt illegális szoftverekhez és egyéb tartalmakhoz emelt díjas sms fejében lehetett hozzáférni és letölteni. A bűncselekmények elkövetésével bizonyíthatóan legalább 741 millió forint illegális bevételre tettek szert – olvasható az NNI közleményében.