Bocsánatot kért a Google a StreetView-autók gyűjtötte adatok miatt

2010.05.15. 08:01
Mély sajnálkozását fejezte ki a Google pénteken a vezeték nélküli hálózatokon "véletlenül" összegyűjtött információk miatt.

Az adatokat a Google térképprogramjának StreetView szolgáltatása számára fényképező autók gyűjtötték tévedésből – magyarázta blogján a kaliforniai vállalat. Ezek az autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a wifin közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének gyűjtésére is.

Alan Eustache, a cég alelnöke elmondta: a gond az volt, hogy a járművek a wifi hálózatokon jelszó által nem védett információkat is rögzítettek. "Mihelyt értesültük a problémáról, leállítottuk a StreetView-autókat, külön hálózatokon elkülönítettük ezeket az adatokat, amelyek azonnal lekapcsoltunk, hogy elérhetetlenné tegyük őket" – közölte a Google, amely az internetezők tevékenységeivel kapcsolatos adatok gyűjtésével korábban is aggodalmat váltott ki egyes megfigyelők körében.

"A lehető leghamarabb megsemmisítjük ezeket az adatokat; konzultációt folytatunk a különböző országok illetékes hatóságaival arról, hogyan tudunk minél gyorsabban megszabadulni tőlük" – tette hozzá Eustache.

Csak részinformációk

A Google-vezető szerint az elkövetett hiba nem volt súlyos, annál is inkább, mert csak részinformációkhoz jutottak hozzá. A járművek wifi-berendezése ugyanis másodpercenként ötször vált csatornát, és nem gyűjtöttek adatokat a jelszóval védett hálózatokon. A cég mindazonáltal hangsúlyozta: a történtek ismételten felhívják a figyelmet a jelszó nélküli wifi hálózatok sérülékenységére.

A Google becslése szerint 2006 óta így mintegy 600 gigabájtnyi, azaz egy normál merevlemez kapacitásának megfelelő adatot gyűjtöttek össze.

A StreetView járművei többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, számos európai országban, közöttük Magyarországon, Ausztráliában, Hongkongban, Japánban, Dél-Koreában, Brazíliában, Mexikóban és Dél-Afrikában fényképeznek.  • Tippek
  • Babaváró hitel