Konrád
4 °C
17 °C

Több európai ország is vizsgálja a Google adatgyűjtési gyakorlatát

2010.05.19. 18:10
Németországban személyiségi jogok megsértése gyanújával ügyészségi vizsgálat indult a Google ellen a nem titkosított vezeték nélküli hálózatokon folyó lakossági aktivitás egyes mozzanatainak regisztrálása miatt.

Wilhelm Moellers hamburgi ügyész a DAPD hírügynökséggel közölte, hogy hivatala egy kereset alapján vizsgálatot indított meg nem nevezett Google alkalmazottak ellen egy múlt pénteki esettel kapcsolatban. "A nem titkosított wifihálózatok egyes adatainak regisztrálására a Street View szolgáltatás adatgyűjtésével párhuzamosan került sor" - mondta az ügyész. "Először is azt kell tisztáznunk, hogy szándékos cselekedetről van-e szó."

A Google az elmúlt héten pénteken kiadott bocsánatkérő közleményében elismerte a személyiségi jogok megsértését, mondván, Street Wiew térképszolgáltatása funkcióinak bővítése keretében az elmúlt négy évben nem szándékosan rögzítette magánszemélyek internetes aktivitásának egyes mozzanatait.

Az amerikai internetes konszern számos hatóság kereszttüzébe került az elmúlt időkben Európában, ahol szigorúbb törvények szabályozzák magánszemélyek személyes adatainak beleegyezésük nélküli nyilvánosságra hozatalát és használatát.

A brit Information Commissioner's Office csatlakozott Németország Google-hez intézett felhívásához a gyűjtott adatok megsemmisítésére. A spanyol AEPD (Agencia Espańola de Protección de Datos ) adatvédelmi hivatal is vizsgálatot indított a Google ellen annak megállapítására, hogy történt-e adatvédelmi jogsértés a wifihálózatok adatainak és a hálózaton folyó egyes tevékenységek rögzítésekor.

Az olasz adatvédelmi hivatal is bejelentette, hogy megvizsgálja a Google adatgyűjtésének jogszerűségét. A hatóság a vizsgálat kezdeti fázisában tájékoztatást kér a Google-től az adatgyűjtés időtartamáról és a gyűjtött adatok felhasználási területéről, valamint arról, hogy kerültek-e adatok harmadik személy birtokába.