Edina
2 °C
18 °C

Németország nekimegy az Apple-nek

2010.06.28. 15:51
A német igazságügy-miniszter kijelentései könnyen jelenthetik azt, hogy a Google Street View botránya után újabb adatvédelmi botrány tör ki: ezúttal az Apple-nek kell számot adnia

Németországból a tavasszal már elindult egy nagy vihart kavaró vizsgálatsorozat a Google-lal kapcsolatban. Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos robbantotta ki a botrányt azzal, hogy bejelentette, a Google Street View számára fényképező autók gyűjtik az érzékelt, nem védett routerek wifiadatait is. Ennek következtében jelenleg több mint harminc országban vizsgálják az amerikai cég adatkezelését.

Most Sabine Leutheusser-Schnarrenberger németi igazságügyi miniszter fogalmazott meg kritikát hasonló ügyben, ezúttal az Apple-lel szemben. A miniszterasszony kiemelte ugyan az Apple termékeit, de aggodalmai valójában minden olyan készülékre vonatkoznak, amelyek helymeghatározásra képesek.

Az iPhone és más GPS-képes eszközök felhasználóinak tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen információkat gyűjtenek róluk - mondta a miniszter. aki szerint nem világos, hogy mihez kezdenek a cégek az (igaz, anonim módon) összeszedett geolokációs adatokkal. A miniszter elvárja, hogy az Apple nyissa meg adatbázisait a német adatvédelmi hatóságok előtt, hogy tisztázzák: milyen adatokat rögzítenek, illetve mennyi ideig őrzik ezeket.

Az Apple egyelőre még nem kommentálta a miniszter nyilatkozatát.

Németországban különösen érzékenyen reagálnak a személyes adatok biztonságát érintő jelenségekre: folyamatosan kritizálják a Google-t, nemrég a Facebook ellen is felléptek a fogyasztóvédők, de alig van olyan világcég, melynek ne kellett volna felelnie ilyen kérdésekre.

Az állami megfigyelési törekvések területén is élen jár a német állam – ám a civil ellenállás, illetve az alkotmánybíróság rendre ellenáll ezeknek a magánszférát sértő tervezeteknek, sőt Európában legtöbb esetben a hatalmi ambíciókat korlátozó és letörő német gyakorlat válik mintává ezekben az ügyekben.