Ágnes
-1 °C
2 °C

Felmentették a Google-t a wifikémkedés vádja alól

2010.07.30. 09:59
A brit adatvédelmi hivatal szerint nem sértett törvényt a Google, amikor titokban begyűjtötte egy csomó wifi hotspot adatait. A francia, német és amerikai eljárásokban nem áll ilyen jól a cég.

Nyár elején robbant ki a botrány a Google adatkezelése körül, amikor kiderült, hogy a Street View alkalmazáshoz fotókat készítő autók rögzítik az útjuk során észlelt wifihálózatok adatait is. Először Franciaország, Spanyolország és Németország perelt, aztán az angolok és amerikaiak is. Mint kiderült, közel 600 gigabájtnyi adatot gyűjtöttek össze titokban.

Az első vizsgálat most véget ért az üggyel kapcsolatban, és a brit Information Commissioner Office hivatal kimondta, hogy a Google ártatlan, az összegyűjtött adatok mind publikusak voltak, és a gyűjtésből senkinek nem származott kára. A Google illetékesei egyébként azt nyilatkozták, véletlen hiba volt, hogy rögzítették a wifiadatokat, és már rég leálltak az adatgyűjtéssel.

Több országban is zajlik vizsgálat az ügyben, ahol rosszabbul áll a Google szénája, a francia adatvédelmi hatóság például előzetesen azt közölte, hogy az átadott adatbázisban különösen érzékeny információk, többek között jelszavak voltak. Németországban az adatvédelem hagyományosan nagyon erős, Amerikában pedig már 38 állam indított eljárást a Google wifikémkedése miatt.