Lenke
17 °C
29 °C

A spanyol bíróság előtt felel a Google az illegális adatgyűjtésért

2010.10.20. 12:10
Még májusban indított több ország hatósága vizsgálatot a Google ellen, mikor kiderült, hogy a Street View autói nem csak 360-fokos panorámaképeket készítenek, hanem adatokat nyernek ki a nem zárolt wifi-hotspotokon elérhető magánhálózatokból.

Az így összeszedet több mint 600 gigányi információt a cég nem hajlandó kiszolgáltatni az adatvédelmi hivataloknak, de megsemmisíteni már igen. Az esetben indított vizsgálatok végére először a spanyol adatvédelmi hivatal (AEPD) ért.

Az AEPD szerint az óriáscég ötféle, a személyégi jogokat sértő vétséget is elkövetett a Street View autók használata közben. Amennyiben a bírák eléggé súlyosnak találják a vizsgálat során napvilágra került törvénysértés részleteit, akkor minden vétségért minimum 60 ezer eurós, maximum 600 ezer eurós büntetést szabhatnak ki.

„Mélyen megbántuk az illetéktelen adatgyűjtést”- nyilatkozta a spanyol Google vezetője, Marisa Toro, aztán hozzáfűzte, hogy „a vállalat az így nyert információkat sosem használta fel a termékei fejlesztése közben.”