Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Két és fél évet kapott a Marriottot zsaroló magyar hacker

2012.02.03. 22:23

Jogerősen két és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a Baltimore-i Szövetségi Kerületi Bíróság azt a magyar hackert, aki 2010-ben feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét, és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy ha nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi bizalmas adatait.

Varga Levente, a vádlott magyar ügyvédje az ítélethozatal után azt mondta az MTI-nek, hogy a 27 éves férfi egy alacsony biztonsági fokozatú szövetségi börtönben kezdi meg büntetése letöltését, ennek időtartamába beszámítják az előzetesben eltöltött több mint egy évet.

A szabadságvesztés időtartama kedvezménnyel négy hónappal kevesebb lehet, a család ennek ellenére szeretné, ha a hátralévő idő nagy részében magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben raboskodna. A kiadatási eljárás már folyamatban van, az elítélt hazahozatalának időpontja a magyar államtól, pontosabban attól függ, mikor lesz a kérelem miniszteri ellenjegyzése.

Bűnösnek vallotta magát

Az amerikai ügyészek 2011. november 23-án jelentették be, hogy bűnösnek vallotta magát egy 26 éves magyar hekker, akit azzal vádolnak, hogy feltörte a Marriott International szállodalánc számítógépes rendszerét, majd pedig állást követelt a cégnél.

A férfi 2010. november 10-én azzal kereste meg a Marriottot, hogy már hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerükbe, és állást követelt. Két nappal később egy nyolc csatolmányt tartalmazó emailben támasztotta alá szavait.

A Marriott kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásával, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős Secret Service-szel.

A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében januárban Washingtonba csalták, repülőjegyét a Marriott fizette, de a Dulles repülőtéren azonban letartóztatták. A Marriottnak állítása szerint 400 ezer és 1 millió dollár közötti összegbe került a károk elhárítása.

Az informatikának élt

Varga Levente korábban számítógépzseniként jellemezte védencét, aki tízéves kora óta szinte az informatikának él. Az ügyvéd szerint a férfi csak álláshoz akart jutni, de ehhez rossz módszert választott, naivan azt gondolta, nem követ el bűncselekményt.

A jogi képviselő azt mondta, a hosszú ideje munkanélküli férfi Magyarországon vette észre a Marriott biztonsági rendszerének hiányosságait, ennek pótlására tett ajánlatot munkalehetőség és meghatározott fizetés fejében. A cégnél ezt zsarolásnak vélték és a titkosszolgálat bevonásával kelepcébe csalták. A titkosszolgálat munkatársai felvételt készítettek róla, amikor Washingtonban bemutatta a Marriott rendszerének hibáit, majd elfogták.

Varga Levente pénteken, a jogerős ítélet után a bírói indoklást idézve azt mondta, hogy habár maga az elkövetés nem nevezhető tipikusnak, a magyar férfi a bíróság szerint akkor is súlyos cselekményt követett el.