Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Két Windows Európa számára?

2004.02.25. 16:14
Az Európai Bizottság a történelme leglátványosabb versenyjogi esetének lezárására készül. A bírság mellett a Media Player nélküli Windows lehet a Microsoft büntetése.
Az Európai Bizottság március végéig le kívánja zárni az amerikai Microsoft szoftverkonszern ellen, a feltételezett piaci visszaélések miatt hat évvel ezelőtt indított versenyjogi eljárást. Ezzel a vártnál korábban fejeződhet be a brüsszeli biztosok legnagyobb érdeklődést kiváltó vizsgálata.

A szoftvercéget az évek óta húzódó eljárás végeztével magas bírság fenyegeti. A New York Times értesülései szerint az EU arra kívánja kötelezni a Microsoftot, hogy a jövőben kétféle Windows változatot kínáljon Európában.

Ezek egyikének az lesz a különlegessége, hogy eredeti állapotában nem tartalmazza az integrált Media Player multimédia szoftvert. A Microsoft korábban azzal a javaslattal állt, elő, hogy az alternatív szoftvereket CD-n is oda lehetne adni a készre telepítette PC-k mellé. Az Európai Bizottság számára ez a megoldás nem volt elfogadható.

Visszaperelhet

Az európai belső piacért felelős főbiztos, Frits Bolkestein viszont amellett szállt síkra, hogy a büntetésként kimért rendszabályokat ne vigyék túlzásba. A Microsoft szellemi tuléajdonát nem sérthetik meg, vagy különben a szoftvercég ellenkeresettel élhet.

A túl szigorú ítélet biztosan az Európai Bíróság elé kerülne. A Financial Times szerint Bolkestein szoros kapcsolatban áll Mario Monti versenyjogi főbiztossal.

Valódi versenyt

Az Európai Bizottság azt rója a Microsoft szemére, hogy jogsértő módon terjesztette ki a szerverszoftverekre a PC operációs rendszerek terén élvezett piacvezető helyzetét.

A brüsszeli hatóság ezért a szerverek operációs rendszereihez az alkalmazások fejlesztését lehetővé tevő adatok kiadását is követeli, hogy a Microsoft konkurenciája számára lehetővé váljon a valódi verseny. Ettől az amerikai szoftverkonszern korábban is határozottan elzárkózott.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft