Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Milliárdos perben a Microsoft

2008.03.17. 18:29
Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése értelmében a Novell trösztellenes pert akaszthat a Microsoft nyakába. A Microsoft a kilencvenes évek közepén csúnyán elbánt az akkoriban még népszerű WordPerfecttel.

Folytatódhat a Novell és a Microsoft több milliárd dolláros pere, az amerikai legfelsőbb bíróság ugyanis visszautasította a monopol magatartással vádolt Microsoft keresetét. A Novell azt állítja, hogy a Microsoft célba vette a WordPerfectet és a többi irodai szoftvert, hogy megvédje a a Windows operációs rendszer egyeduralmát.

A Microsoft azzal védekezett, hogy a Novellnek nem is volt versenyképes operációs rendszere, ezért nem járhatnak el ellene a trösztellenes törvényekre hivatkozva. Hiszen a Novell nem a monopol helyzetben lévő Windows piacán küzdött, hanem az irodai szoftverek piacán.

Kis árak

A Novell a Bloomberg cikke szerint azt fájlalja, hogy a WordPerfect szövegszerkesztő program 1994 májusában még 1,2 milliárd dollárt ért, két évvel később azonban már csak 170 millió dollárt, és ilyen alacsony áron kellett eladnia a Corelnek. Ezzel párhuzamosan a WordPerfect piaci részesedése az 1990-es ötven százalékról 1996-ra tíz százalékra csökkent. A Novell kárpótlást követel a Microsofttól.

A Novell szerint a Microsoft szándékosan visszatartott fontos műszaki információkat, amelyekre szüksége lett volna a WordPerfect továbbfejlesztéséhez, hogy a szoftver jól fusson a Windows 95 operációs rendszeren. A Novell megszerezte Bill Gates egyik levelét, amelyben az információk visszatartsát rendelte el, hogy a cég saját Office programcsomagja előnyt szerezhessen. Bill Gates azt is írta a levelében, hogy ezen előny nélkül nem tudnak versenyezni a WordPerfecttel.