Árpád
-2 °C
3 °C

Milliárdos perben a Microsoft

2008.03.17. 18:29
Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése értelmében a Novell trösztellenes pert akaszthat a Microsoft nyakába. A Microsoft a kilencvenes évek közepén csúnyán elbánt az akkoriban még népszerű WordPerfecttel.

Folytatódhat a Novell és a Microsoft több milliárd dolláros pere, az amerikai legfelsőbb bíróság ugyanis visszautasította a monopol magatartással vádolt Microsoft keresetét. A Novell azt állítja, hogy a Microsoft célba vette a WordPerfectet és a többi irodai szoftvert, hogy megvédje a a Windows operációs rendszer egyeduralmát.

A Microsoft azzal védekezett, hogy a Novellnek nem is volt versenyképes operációs rendszere, ezért nem járhatnak el ellene a trösztellenes törvényekre hivatkozva. Hiszen a Novell nem a monopol helyzetben lévő Windows piacán küzdött, hanem az irodai szoftverek piacán.

Kis árak

A Novell a Bloomberg cikke szerint azt fájlalja, hogy a WordPerfect szövegszerkesztő program 1994 májusában még 1,2 milliárd dollárt ért, két évvel később azonban már csak 170 millió dollárt, és ilyen alacsony áron kellett eladnia a Corelnek. Ezzel párhuzamosan a WordPerfect piaci részesedése az 1990-es ötven százalékról 1996-ra tíz százalékra csökkent. A Novell kárpótlást követel a Microsofttól.

A Novell szerint a Microsoft szándékosan visszatartott fontos műszaki információkat, amelyekre szüksége lett volna a WordPerfect továbbfejlesztéséhez, hogy a szoftver jól fusson a Windows 95 operációs rendszeren. A Novell megszerezte Bill Gates egyik levelét, amelyben az információk visszatartsát rendelte el, hogy a cég saját Office programcsomagja előnyt szerezhessen. Bill Gates azt is írta a levelében, hogy ezen előny nélkül nem tudnak versenyezni a WordPerfecttel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?