Viola
-6 °C
-2 °C

Jogosulatlan adatkezelés az internetszolgáltatóknál?

2002.01.07. 10:18
Bálint Tamás internetjogász szerint az adatvédelmi törvény értelmében az internetszolgáltatók adatkezelő szervezetnek minősülnek, és tevékenységük megkezdése előtt be kell jelentkezniük az adatvédelmi biztos nyilvántartásába. Több magyar internetszolgáltató mégsem szerepel benne: a piacvezető Axelero álláspontja szerint a szolgáltató és a felhasználó kapcsolata ügyfélkapcsolat, és mint ilyen felmentést élvez a bejelentési kötelezettség alól. A Telnet szerint viszont a tavalyi év végén életbe lépett új hírközlési törvény mindenképpen bejelentéskötelessé tette az internetszolgáltatókat.
A vitatott bejelentési kötelezettségnek az adatvédelmi biztos nyilvántartási irodájának 2001. december 21.-i tájékoztatása alapján az internetszolgáltatók közül eleget tett például a Telnet Rt. és az ISZT Kht., nem szerepel viszont a nyilvántartásban többek között a piacvezető Axelero. Bálint Tamás internetjogász szakvéleménye szerint "a piacvezető internetszolgáltató nagy valószínűséggel törvényt sértett azzal, hogy nem jelentkezett be az adatvédelmi biztos nyilvántartásába: az adatvédelmi törvény értelmében az Axelero adatkezelő szervezet, s mint ilyen, tevékenységét annak megkezdése előtt az adatvédelmi biztoshoz bejelenteni köteles gazdasági társaság."

Az Axelerónak felmentése van

Az Axelero vezérigazgató-helyettese, Simó György az Index érdeklődésére elmondta, hogy társaságuk hosszú levelezést folytatott az adatvédelmi hivatallal erről a kérdésről. Lenkovics Barnabás általános országgyűlési biztos tavaly augusztusban az adatvédelmi biztost helyettesítő jogkörében eljárva azt írta az Axelerónak, hogy "... az Internet szolgáltató társaságok a velük szerződéses kapcsolatban álló ügyfeleik adatait tartalmazó adatkezeléseket - amennyiben azok megfelelnek a fenti feltételeknek - nem kötelesek bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba." Lenkovics levele szerint a felmentés akkor érvényes, ha az adatkezelés célja az érintett számára ismert, az adatok felvétele közvetlenül tőle történt, és az adatkezelő harmadik szerv vagy személy részére nem teljesít adatszolgáltatást.

Az Axelero jogi tanácsadója, Petrányi Dóra szerint az internetszolgáltatóknak az adatvédelmi törvény szövegének 30. paragrafusa ad felmentést a bejelentési kötelezettség alól, mely szerint az adatvédelmi nyilvántartásba nem kell bejelenteni azt az adatkezelést, amely az adatkezelővel ügyfélkapcsolatban álló személyek adatait tartalmazza. "Ha az Axelero bejelentési kötelezettség alá tartozó adatkezelésre készül, akkor be fog jelentkezni a nyilvántartásba, az adatkezelési tevékenység megkezdése előtt." - tette hozzá Petrányi.

Több adat, mint ügyfél

Bálint Tamás szerint lehetetlen úgy internetszolgáltatást nyújtani, hogy ne kezelnénk és tárolnánk olyan személyek adatait is, akik nem az ügyfeleink. Az internetszolgáltatók ugyanis nem kizárólag a saját előfizetőikről tárolnak adatokat, hanem az előfizetőikkel például e-mail kapcsolatban álló személyekről, az ügyfeleik ügyfeleiről is. Mivel ők nem az internetszolgáltató ügyfelei, adataik kezelése és tárolása mindenképpen bejelentésköteles tevékenység - az interneten a telefonhálózattal ellentétben nem lehet tárolás nélkül továbbítani az adatokat. Domain-név regisztráció esetében pedig a harmadik fél részére történő adatszolgáltatás is megvalósul, hiszen ilyenkor adatszolgáltatás történik az Internet Szolgáltatók Tanácsa felé - véli az internetjogász.

Nemes Dániel, a Telnet Magyarország Rt. vezérigazgatója az adatvédelmi törvényt az Axeleróhoz hasonlóan értelmezi: ha a HIF és a hatályos jogszabályok által megkövetelt azonositó adatokon túl nem kér be, nem gyűjt és nem tart nyilván adatokat a Telnet, akkor nincs bejelentési kötelezettsége. A tavaly év végén életbe lépett új hírközlési törvény azonban Nemes szerint egyértelműen kimondja a bejelentkezési kötelezettséget, tehát amelyik internetszolgáltató eddig nem jelentkezett be, annak december 23. óta be kéne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!