Mátyás
-6 °C
1 °C

Az EU polgárai után szaglászna az USA

2006.05.29. 11:00
Egy bizalmas uniós dokumentum szerint amerikai hivatalok szívesen turkálnának az EU-ban kötelezővé tett adatmentés eredményeiben. Ausztriában szakértők az uniós adatmentési előírások okozta károk minimalizásására szólítottak fel.

Nemrégiben lépett életbe a telefonos hívásadatok és internetes kapcsolódási adatok megőrzéséről szóló uniós irányelv, amelyet már a megalkotása során is komoly kritikák értek.

Legkésőbb 2007. szeptember 15-ig a távközlési és internetes szolgáltatókat mind a 25 tagállamban arra kötelezik, hogy rögzítsenek minden kapcsolódási és tartózkodási adatot, vagyis őrizzék meg a felhasználó kommunikációs profilját.

Mint megírtuk, ebben Magyarország – sok más területtel ellentétben – éltanuló. Az elektronikus hírközlésről szóló törvényben foglaltak szerint a távközlési cégek a most megkövetelt 6-12 hónap helyett máris 36 hónapig őrzik az adatokat.

Gyengítenék, ahogy lehet

Az EU adatmegőrzési (Data-Retention) irányelvével szemben informatikusok és jogászok sora szólalt fel Ausztriában, írta a Der Standard. "Az ügyfelek számára semmilyen haszonnal járó, rendkívül költséges" lépésről beszélt a tele2UTA vezetője. Más vélemény szerint az állam a terror ellenes harc finanszírozásába be akarja vonni a távközlési szolgáltatókat.

Az irányelv ausztriai sorsáról május közepén neves osztrák jogászok alkotta szakértői kör is vitázott. Az európai e-commerce és internetes jogi központ vezetője, Wolfgang Zankl kijelentette, hogy az irányelvet a lehetséges leggyengébb formájában kell Ausztriában alkalmazni. Az egyetemi professzor szerint óvni kell a polgárok és az adattárolásra kötelezett cégek jogait.

Téves megoldásnak és alkotmányellenesnek minősítette Michael Wolner ügyvéd a május elején életbe lépett adattárolási kötelezettséget. Hogy mikor és milyen formában lesz belőle törvény Ausztriában, az a törvényalkotóktól függ.

Szívesen hozzáférnének

Az osztrák nemzeti jogszabályok közé kerülést megelőzően viszont még jelentős felfordulást okoz majd az irányelv. Néhány nappal ezelőtt szivárgott ki uniós körökből az a bizalmas irat, amely az USA alig leplezett igényét említi az EU-ban elmentett adatokhoz való hozzáférésre. A március elején Bécsben tartott informális találkozóról készült feljegyzés itt olvasható.

Az irat szerint "az amerikai fél arra utal, hogy mérlegeli a tagállamok megkeresését, így biztosítva a nemrégiben az EU-ban elfogadott adatmentési irányelv alapján gyűjtött adatokhoz való hozzáférését".

Az adatmentési irányelv rendkívül problémás jogi szempontból, illetve az egyszerű polgár szemszögéből, foglalta össze véleményét Michael Wolner. Az irányelv eredeti célja a terrorizmus elleni küzdelem volt, magában az irányelv alapján ugyanakkor az összes telefonhívásról eltárolt adatokhoz "súlyos bűncselekmény" esetén nyúlnának hozzá.

Azt figyelik, aki nem ért hozzá

Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy pontosan mit értenek súlyos bűncselekményen, szögezte le Michael Schausberger, az e-center adatmentési irányelvet vizsgáló szakértője.

"Úgy fest most, hogy akikről az adatmentés eredetileg szólna, tehát a terroristák, akadálytalanul átjutnak a szűrőn. Végső soron a jogszabály az ártalmatlan polgár megfigyelését jelenti" - fejtegette Lukas Feiler, az e-center jogásza.

Az adatmentési irányelv műszaki kikerülésének sok útja lehet, és még a kevésbé felkészült felhasználók is kivitelezhetik. Vagyis aligha jelenthetnek gondot az erre specializálódott terroristáknak.

Az ausztriai tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy mindennek fényében az uniós adatmentési előírások sem műszaki, sem jogi szempontból nem üdvözlendők. A károk minimalizására ésszerű átültetést javasoltak a nemzeti jogba, lehetőleg rövid tárolási határidővel és szigorú hozzáférési szabályokkal.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft