Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Magántulajdonná válhatnak az adatbázisok

2004.03.03. 17:13
Enciklopédiák bejegyzései, részvények árfolyama és sporteredmények is bizonyos cégek saját tulajdonává válhatnak, ha az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja azt a törvénytervezetet, amely szerint az adatbázisok részeinek lemásolása és az adatok újbóli terjesztése bűncselekmény.
A törvénytervezet értelmében a Google jogszerűtlenül gyűjtené össze az újságokban szereplő cikkeket, vagy éppen az online enciklopédiák korlátlan ideig saját tulajdonukba vehetnék a történelmi bejegyzéseket, a tervezetben ugyanis szó sincs elévülésről.

A Database and Collections of Information Misappropriation Act névre keresztelt törvénytervezet legnagyobb támogatója a szoftveripart képviselő SIIA, Reed Elsevier, a LexisNexis adatbázis tulajdonosa, valamint a jogi adatbázisokat kiadó Westlaw. A javaslatot az amerikai kongresszus jogi bizottsága már elfogadta, a kereskedelmi bizottság azonban csak csütörtökön fogja megvizsgálni.

Törvénysértő?

Art Brodsky, a Public Knowledge tanácsadó cég szóvivője elsősorban azt kifogásolta, hogy a törvény segítségével ismert tényeket is bárki berakhat egy adatbázisba vagy gyűjteménybe, és kizárólagos jogot szerezhet annak forgalmazására. Mindez ellentétes az amerikai szerzői jogi törvénnyel, miszerint az információkat és az ötleteket nem lehet levédeni.

Keith Kupferschmid, a SIIA alelnöke a Wirednek elmondta: a cégek csak akkor panaszkodhatnak az adatok ellopása miatt, ha a törvény által meghatározott tíz feltétel teljesül - többek között be kell bizonyítaniuk, hogy jelentős kár érte őket.

A törvény nem vonatkozik azokra, akik csak az adatbázisok egy-két kisebb részletét használják föl, tette hozzá Kupferschmid. A tervezet azonban nem határozza meg kellőképpen az adatbázis ellopásával okozott kár fogalmát, és nem mondja ki, hogy pontosan mekkora adatmennyiség ellopása számít bűncselekménynek, mondta Joe Rubin, az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának elektronikus kereskedelemmel foglalkozó elnöke.

Eddig sem hiányzott

A kereskedelmi szakértő megemlítette a Motorola és az NBA 1997-es perét, amelyben a kosárlabda-szövetség azt kifogásolta, hogy a mobilgyártó elküldte a vásárlóinak a mérkőzések eredményét. A fellebbviteli bíróság elutasította az NBA vádjait.

A Yahoo, a Google, a Verizon, a Bloomberg, valamint a technológiai és a pénzügyi tanácsadó cégek többsége nem támogatja a javaslatot. Rubin szerint éppen az ellenzők tulajdonában vannak a világ legnagyobb adatbázisai, ami némiképp megkérdőjelezi az új törvény szükségességét.