Emőke
-4 °C
9 °C

Adatvédelmi szakértő óv a biometriai adatok gyűjtésétől

2006.03.13. 16:16
Nem nehéz előre látni, hogy az állambiztonság érdekében folytatott adatgyűjtési láz azzal ér véget, hogy mindenkit lehetséges terroristaként kezelnek, véli egy német adatvédelmi szakértő.

A német adatvédelmi szövetség (BvD) elnöke, Hannes Federrath szerint polgárjogokat az állam vélt biztonságának érdekében egyre rövidebbre szabják. Az adatvédők arcába éles ellenszél fúj "terror ellenes közdelem" és "belső biztonság" jelszavak képében. 2001. szeptember 11-e óta sok helyütt fontosabbnak tartják a biztonságot, mint az adatvédelmet.

Nem nehéz előre látni, hogy mindez azzal ér véget, hogy mindenkit lehetséges terroristaként kezelnek, jelentette ki a dpa-nak az informatikai biztonság professzoraként dolgozó Hannes Federrath.

Hiszen így bárkit hátrány érhet pusztán amiatt is, hogy "nem megfelelő" a vezetékneve. A regensburgi egyetem professzora aggályosnak tartja a biometriai adatok tárolását is, amelyeket például az útlevél kiadásához használnak.

Fennáll annak a veszélye, hogy ártatlanok ily módon összegyűjtött adatait felhasználják bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásokban. Így lopakodva veszik el az adatvédelem és az emberi szabadság.

Kellemetlen lesz nemsokára

Lassan pontosan az áll elő, amit minden körülmények között el kellene kerülni - a polgár jogaitól megfosztva és kellemetlenül érzi magát saját államában. Federrath szerint ha adatokat szükséges rögzíteni, akkor legalább az ártalmatlan polgárok adataival ne éljenek vissza.

A március 16-17. között Ulmban megrendezendő adatvédelmi kongresszuson mintegy 80 szakértő többek közt azzal a kérdéssel foglalkozik majd, hogyan lehetséges egyensúlyt találni az állam biztonságára vonatkozó igények és a polgárjogok között.