Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nincs pénz az állatvédelemre

2002.10.04. 15:34
Az állatkínzás büntetőjogi szankcionálása, valamint az állatvédelmi törvény végrehajtásának finanszírozása állt az érdeklődés középpontjában a parlament környezetvédelmi bizottsága által pénteken Budapesten rendezett nyílt napon. Az országgyűlési testület az államigazgatási szakértőket és a civil mozgalmak képviselőit hívta meg az állatok életkörülményeiről, illetve az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabály végrehajtásáról rendezett szakmai napra.
Nem kérik, hanem követelik, hogy az állatkínzást a btk. szankcionálja - fogalmazott Misley Károly, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség elnöke a fórumon. Hegyi Gyula, a környezetvédelmi bizottság MSZP-s alelnöke elmondta, az előző parlamenti ciklusban már nyújtottak be javaslatot arra vonatkozóan, hogy a btk.-ban szerepeljen az állatkínzás mint tényállás, de akkor ezt nem sikerült elérni; a törvénymódosításról viszont továbbra sem mondott le.

Lobbizni kell

Illés Zoltán, a környezetvédelmi bizottság fideszes alelnöke szerint a btk.-módosítás elfogadása nem attól függ, hogy mely pártok vannak többségben az Országgyűlésben. Mint mondta, ahogy korábban, úgy jelenleg sem kap majd támogatást ez a módosítás az igazságügyi tárcától. "Ebben nem lesz változás addig, amíg a civil állatvédő szervezetek nem tudnak megfelelő politikai nyomást gyakorolni e fontos igény teljesítése érdekében" - hangsúlyozta.

Véleménye szerint a környezetvédelmi minisztériumnak segítenie kellene a civil állatvédő szervezetek működését. Megjegyezte, hogy jelenleg csak különféle programokhoz nyerhetnek el támogatást, így saját pénzükből fedezik a működési költségeket.

Nincs rá pénz

A tanácskozáson több hozzászóló foglalkozott az anyagi források hiányával. Elhangzott, hogy az állatvédelmi törvény ugyan meghatározza a finanszírozási forrásokat, de gyakorlatilag ezek egyike sem áll rendelkezésre. A központi költségvetésben jelenleg erre a célra nincs külön forrás elkülönítve; a következő évben az állategészségügyi feladatoknál a tervek szerint megjelenik majd az országos állatvédelmi felügyelő állatorvosi hálózat bővítésének kerete.

Pénzügyi okból nincs törvény

A törvényben megjelölt másik két forrás az állatvédelmi hozzájárulás, illetve az állatvédelmi bírságból származó bevétel. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által a tanácskozásra kiadott beszámolóból kiderül, hogy az állatvédelmi hozzájárulásról rendelkező jogszabályt elsősorban gazdasági megfontolásokból, illetve különböző érdekellentétek miatt eddig nem sikerült elfogadni. Az állatvédelmi bírságból két év alatt 500 ezer forint folyt be, és ez nem elegendő a finanszírozásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!