Vencel
10 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Szabad és fair versenyt sürgetnek az alternatív szolgáltatók

2000.03.20. 22:40
Az alternatív távközlési szolgáltatók hétfőn benyújtották a KHVM Hírközlési Irodájához a készülő egységes távközlési törvény véleményezését. A GTS, a Novacom, a Pantel, a UPC és a Vivendi vezetői a sajtótájékoztatón elmondták, céljuk, hogy a törvény aszimmetrikus szabályozással segítse a kis, alternatív szolgáltatók megerősödését, és így a valódi versenyhelyzet létrejöttét.

Az alternatív szolgáltatók csak abban az esetben támogatják a Matáv monopóliumának 2002 előtti megszüntetését, ha a cég nem részesül kompenzációban a koncesszió idő előtti megszűnéséért.

A szolgáltatók a költségalapú összekapcsolási díjak megállapítását szeretnék elérni, mivel jelenleg európai viszonylatban hazánkban a legmagasabbak az összekapcsolási díjak. Pártos Ferenc, a Pantel vezérigazgató-helyettese szerint a jelenlegi könyvelési és adatszolgáltatási módszerek miatt hazánkban jelenleg nem alkalmazható a díjak költségalapú megállapítása, ezért a szolgáltatók nyugat-európai mintára benchmarking-alapú díjmegállapítást javasolnak.

Kovács Nimród, a UPC elnöke elmondta, a készülő hírközlési törvénynek definiálnia kell a domináns szolgáltató, az egyetemes szolgáltatás és a releváns piac fogalmát, a jelenlegi munkaszövegből ezek a meghatározások még hiányoznak. Az alternatív szolgáltatók szerint valódi piaci verseny nem a piac teljes liberalizációjával jön létre, a versenyhelyzet kialakulását a kis szolgáltatók megerősödését szolgáló aszimmetrikus szabályozással kell a törvénynek segítenie.

A jelenlegi távközlési szabályozás az IP-alapú telefóniánál az átvitel minőségének rontására kötelezi a szolgáltatót. Bárányné dr. Sümeg Gabriella, a Pantel munkatársa elmondta, a minőségrontási kötelezettség a monopolszolgáltató távközlési koncessziójának védelmét szolgálja, így a koncesszió megszűnésével várhatóan eltörlik ezt a rendelkezést.