Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Könyvtárosok a pornószűrés ellen

2002.03.29. 22:22
Kedden az amerikai könyvtárak és az amerikai jogvédők szövetsége pert indított a könyvtárakat pornószűrésre kötelező törvény ellen, mely a renitens intézményektől megvonná az állami támogatást.
Amerikában a Clinton elnök által 2000. decemberében aláírt gyermekvédelmi törvény kötelezővé tette minden állami támogatásban részesülő könyvtár számára, hogy tartalomszűrő alkalmazásokat telepítsen. Azok az intézmények, melyek erre nem hajladóak, júliustól elesnek a pénztől. Ezen törvény hatályon kívül helyezését követelve indított pert az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, valamint az Amerikai Polgárjogi Szövetség - írta a Wired.

Rosszul ítél a szoftver

Állításuk szerint a program nem látja el kellően feladatát. Sok olyan oldalt is látni enged, ami kifogásolható, ellenben rengeteg olyantól tiltja el a csemetéket, amelyek semmiféle káros behatással nem bírnak. Ezt támasztotta alá, jó néhány könyvtárvezető vallomása is a per folyamán.

Homofóbiás a szűrő

Ami viszont igazán kínos az ügyben, hogy a leszbikus és homoszexuális oldalakat egytől-egyig nemkívánatosnak ítélte a rendszer. Ezt nehezményezte a polgárjogi szervezet egyik tanúja, egy 16 éves leszbikus diáklány a keddi meghallgatáson. Emmalyn Rood úgy véli, a meleg oldalak tiltásával emberi jogaiban korlátozzák.

Nyilvánosság kizárva

A bíróság már az első nap kizárta a nyilvánosságot a programot fejlesztő N2H2 cég kérésére, mivel az N2H2 szerint üzleti titkok szivároghatnak ki. Az N2H2 egyébként végig azon az állásponton volt, hogy bár a programnak valóban vannak hiányosságai, ám még így is a létező legjobb technika arra, hogy a gyermekeket megvédjék a káros behatásoktól, melyek - a cég szerin - az iskoláskorú gyerekek által elkövetett erőszakos cselekmények nagy számáért is felelősek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!