Viola
-6 °C
-2 °C

Chipkártya drágítja az elektronikus adózást

2002.12.06. 12:04
Nem várható, hogy a közeljövőben bővüljön az adóbevallásukat elektronikusan leadók száma - tudta meg az Index. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) ezt a kellő technológia viszonylagos drágaságával indokolták. Az elektronikus aláírás hitelesítő munkálatainak ellátásra pályázó NetLock Kft-nél sem tartják valószínűnek, hogy általánossá válik a gyakorlat, holott a kényelmes ügyintézés, és a gyorsabb adatfeldolgozás indokolná a gyakorlat elterjesztését. Úgy tudjuk, hogy a módszer bevált, hisz az eddig beérkezett 4000 bevallás közül csak egy esetben kellett személyesen egyeztetni az adózóval.
Jelenleg 467 nagyadózó számára kötelező az elektronikus adóbevallás és adatszolgáltatás. Az előírások változása okán körülbelül 100 adózó januártól kikerül a jogszabály hatálya alól, ám hasonló nagyságrendben újaknak kell megbirkóznia a technológiával. Az így adózók száma eltörpül a mintegy 800 ezres adózói réteghez képest.

Évi százezer forint pluszkiadás

"Az elektronikusan adózók számának stagnálása miatt a 2003-as esztendőben az APEH-nek nem kell az elektronikus bevallással kapcsolatosan újabb beruházásokat eszközölnie" - nyilatkozta az Indexnek Futó Iván. Az adóhivatal illetékese hozzátette: a szervezetnek pluszfeladatot csak a chipkártya kiadása jelent.

A technológia elterjedésének éppen az eszköz a gátja. A jelenlegi (igen szigorú) jogszabályok szerint a kártya segítségével lehet "aláírni", hitelesíteni az adóbevallást. Futó szerint ez megdrágítja a bevallást: használata éves szinten közel 100 ezer forint pluszkiadást jelent az elektronikusan bevalló cégeknek.

22-es csapdája

Az APEH-nél az elektronikus aláíráshitelesítő munkálataira pályázó NetLock Kft-nél úgy vélekedtek, hogy a jövő mindenképpen az elektronikus adatszolgáltatás lenne, hiszen ez kényelmesebb és az adatokat is könnyebb feldolgozni. Boromisza Zsolt, a cég illetékese megjegyezte: a chipkártya esetében a tendencia lassú árcsökkenést mutat.

Azonban egyfajta 22-es csapdája működik. Az árak csak tömeges igénylés esetében szoríthatóak le. "A jelenleg még magas ár nagy részét ugyanis a kis gyártási sorozat miatti magas előállítási költségek, valamint a fix hardver- és szoftverfejlesztési költségek adják" - utalt rá Boromisza Zsolt.

Hátrány a hiányos infrastruktúra

Futó Iván megjegyezte: az Európai Unió tagállamaiban sem terjedt el nagy tömegben az elektronikus bevallás, sőt egy nagy EU-adóhivatal sem használ a magyarhoz hasonló megoldást. Ugyanakkor követendő lehet az a megoldás, hogy a drága technológiát kiváltva, az adózó a merevlemezről letöltve, flopin jutassa el adatait a hivatalhoz.

Boromisza Zsolt megjegyezte: az elektronikus bevallás egyik legfőbb gátja hazánkban a megfelelő infrastruktúra hiánya. Az internet és a PC a szakember véleménye szerint viszonylag drága, emiatt elterjedtsége nem növekszik megfelelő ütemben. Az is tény, hogy mind a küldő, mind a fogadó oldalon megflelő módon kellene tudni kezelni az adatokat. Ehhez további alkalmazások kifejlesztését és alkalmazását tartja szükségesnek a szakember.

Munkakártya, mint lehetséges eszköz

Ismert, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnál jelenleg is vizsgálják a munkakártya különböző (sima plasztiklap, vagy chipkártyás adathordozó) verziója bevezetésének lehetőségeit. Futó Iván úgy vélte, hogy amennyiben lesz rajta adathordozó, akkor elképzelhető, hogy szélesebb réteg adózzon elektronikusan.

Boromisza Zsolt ehhez azt tette hozzá, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a kártya alkalmas lesz PKI műveletek (elektronikus aláírás és titkosítás) végrehajtására is. Igaz azt is vizsgálni kell, hogy a munkakártya árát miként befolyásolja a chip beültetése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!