Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Arcon szűrt szurkolók

2001.02.05. 15:02
A 2001-es amerikai Super Bowl döntőre kilátogató nézőket tudtuk nélkül biometriai ellenőrzésnek vettették alá. A videokamerák által begyűjtött képeket egy ideiglenes bűnüldöző központba továbbították, digitalizálták, majd a szurkolók képét összevetették az ismert bűnelkövetők adatbázisával. A Viisage Technology számos nyugat-európai ország kormányával is együtt dolgozik.
Aki január utolsó vasárnapján belépett a floridai Tampa Raymond James-ről elnevezett stadionba, tudta nélkül az ellenőrző rendszerbe táplálta a fizimiskáját. A különleges kamerákra semmilyen formában nem hívták fel a figyelmet, vagyis így senkinek nem volt lehetősége, hogy meggondolja a belépést a Super Bowl döntőre.

Ártatlan civileket is kipécézhet a rendszer
A faceFINDER berendezés és szoftver a Viisage Technology fejlesztése. A cég az amerikai igazságügyi minisztérium bevándorlási hivatalának (INS, Immigration & Naturalization Service) hivatalos beszállítója. Számos szövetségi államban büntetőintézetek, kaszinók és jogosítványirodák alkalmazzák a lehetőséget, hogy biometriai összevetéssel ellenőrizzék az 'ügyfeleik' személyazonosságát.

A Viisage Technology számos nyugat-európai ország kormányával dolgozik együtt, kísérleti programok során tesztelik és fejlesztik az arcot felismerni képes ellenőrző rendszereket. Itt ugyancsak a bűnözők és terroristák beszivárgását kívánják megakadályozni a szigorúan védett területekre. A rendszer használója képes lesz folyamatos élő videofelvételt feldolgoztatni, és minden arcot összehasonlíthat a 'rosszfiúk' listájával. A projekt alkalmasint lehetővé teszi, hogy a faceFINDER rendszer egyes elemeit integrálják a Nyugat-Európában kiépült adatbázisokba - konstatálja megelégedve a fejlesztő cég.

A Viisage szoftver az arc jellegzetességeit 'eigenface'-nek nevezett számkódokká alakítja, amelyet valós időben vetnek össze az elmentett képekkel. A cég arcfelismerő eljárása egyedi, mert azonnali elemzés mellett képes egyszerre gyors és pontos lenni. Skálázható az alkalmazás, akár több millió felvételt tartalmazó adatbázisokból is dolgozhat. A személyek eigenface kódját élő videó vagy digitális állókép alapján azonnal létrehozza, és néhány másodperc alatt összeveti a háttértárakkal, hasonló vagy azonos képek után kutatva.

A Viisage megoldása az orwelli állam eszköztárában is kiemelt szerepet kaphatna
'Hasonló vagy azonos'. Ez a két szó világosan kifejezi, hogy ártatlan civileket is kipécézhet a rendszer. Megállíthatják, zaklathatják vagy le is csukhatják őket egy szoftver kalkulációi alapján, csak azért, mert esetleg hasonlítanak valakire. Ez igen ingoványos terület, az ártatlanság vélelmének teljes feladását jelentheti. Felmerülhet a kérdés, sérül-e vajon ez az elv, ha felszólítják az illetőt, hogy igazolja, valóban nem ő az a gonosztevő, akivel szerencsésen-szerencsétlenül sikerült összetéveszteni.

Természetesen a technológia nem jó vagy rossz egymagában, az aggályok akkor merülnek fel, ha elképzeli az ember, hogyan lehet ezt használni, vagy ki tudna visszaélni vele. Míg az arc beszkennelése a jogos azonosítás igényéből kifolyólag számos esetben indokolható lehet, a Viisage megoldása az orwelli állam eszköztárában is kiemelt szerepet kaphatna.  • Vennék
  • Hírek