Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Arcon szűrt választók

2001.02.28. 17:47
A kelet-afrikai Ugandában arcfelismerő rendszert kívánnak alkalmazni a közelgő elnökválasztásokon, hogy így csökkentsék a választási csalás lehetőségét. De szakértők szerint a high-tech szoftver egy ennél veszélyesebb célt is szolgálhat.
Az amerikai Viisage Technology keddi bejelentése szerint megállapodást kötöttek az ugandai kormánnyal, hogy az országban tartott elnökválasztás során a arcfelismerő rendszerrel szkennelik a 10 millió regisztrált szavazó arcát.

Az eljárás a szavazói regisztrálás során készített fénykép és a szavazóhelységben felbukkanó személy képének összevetésén alapul - mondta el Tom Colatosti, a Viisage elnöke a Wired magazinnak. Ezáltal kiszűrhetők azok a személyek, akik kétszer próbálnak meg szavazni. A szoftver az emberi arcot 128 vektorrá alakítja, a jellemző jegyek, például az orr görbülete, az ajkak teltsége vagy a szemek távolsága alapján. Ugyanezt a technológiát már amerikaiakon is kipróbálták élesben, amikor a 35. Super Bowl döntőre kilátogató szurkolók között elekronikus úton keresték a körözött személyeket.

Az elnökválasztási kampány fontos esemény Uganda életében. Az ország a Nagy-Britanniától való függetlenség 1962-es elnyerése után Idi Amin diktátor alatt sínylődött, és csak a nyolcvanas évek közepén honosodott meg a demokratikus választási rendszer. A jelenlegi államfő, Yoweri Museveni 1986 januárjában lépett hivatalba, és mostanáig megingathatatlan volt a hatalma - jelentette ki George Ayittey, az American University közgazdasági professzora.

Yoweri Museveni
A hatalom megtartása érdekében Museveni lényegében törvényen kívül helyezte az ugandai ellenzéki pártokat. Alakulhattak ugyan politikai pártok az országban, de törvényesen egyszerre csak hat személy gyülekezhetett egy helyen, és a jelöltjeiket nem szponzorálhatják. Arra kényszerülnek, hogy saját érdemeikre hivatkozva és nem politikai célokért kampányoljanak.

Ez valamifajta összetákolt demokrácia, az ilyen nem működhet - jelentette ki Ayittey. Ha törvényen kívül helyezik a politikai pártokat, azzal kerülő úton segítik a katonai hatalom kiépülését. Ha elszigetelünk minden más szervezetet az országban, egyedül a katonaság marad.

Museveni tud néhány dolgot a katonai uralomról, hiszen maga is gerilla volt a nemzeti ellenállásban, amikor a nyolcvanas évek közepén megdöntötték Milton Obote diktátort. Museveni kormánya még ma is a nemzeti ellenállási mogalommal azonosítja magát.

Ilyen körülmények között remélni lehetne, hogy a csúcstechnológiát alkalmazó szavazási rendszer átláthatóbbá tehetné a választásokat. Az ugandai ellenzék biztosan ragaszkodott ehhez, nem kell azt gondolni, hogy a kormányzat önként bevezette volna a rendszert - véli Ayittey.

A jövő héten esedékes választásokon 6 jelölt lesz, kétzser annyi, mint 1996-ban. Nagy tömegre számítunk, mert minden jelölt arra biztatta a szavazókat, hogy járuljanak az urnákhoz - mondta Ahmad Ssenyomo kancelláriaminiszter Uganda washingtoni nagykövetségén. A hat ellenzéki jelölt egyike, Kizza Besigye, gerillából lett orvos szorosan Museveni sarkában van.

Kizza Besigye
Kissé aggályos mindenki lefényképezése - jelentette ki Winston Nagan, a floridai egyetem jogászprofesszora. Magától értetődik, hogy a fényképezés a megfélemlítés egyik útja is lehet. Az ugandai emberi jogi és békeközpont alapításában tevékeny Nagan úgy látja, már a Besigye elleni kampány során is ijesztő taktikákhoz nyúltak.

Besigye antikorrupciós politikát hirdet, és komolyan megszorította Musevenit a közvéleménykutatásokban. Az ellenzéki jelölt három legfontosabb segítője közül kettőt letartóztattak az elmúlt napok folyamán, és erőszakra uszítással vádolják őket - írta a Monitor ellenzéki lap.

Február folyamán a kormány növelte a katonai jelenlétet Kampalában, Uganda fővárosában, állítólag a választások előtti erőszakhullám megfékezésére. Az ellenzéki vezetők a lépést a lakosság megfélemlítésének tartják.

Most ki fog derülni, vajon jó vagy rossz célra alkalmazzák a Viisage csúcstechológiáját Ugandában, ahol az Amnesty International szerint mindennapos az emberi jogok durva megsértése.