Klaudia
-3 °C
3 °C

Harc az arcokért

2001.08.29. 09:10
A bűnmegelőzést szolgáló arcfelismerő rendszerek fogadtatása csendes volt - a magánjellegű adatok biztonságára ügyelő civil szervezetek fellépése nyomán azonban lehet, hogy ez a technológia visszaszorul a futballstadionokba.
Minden a Super Bowlnál kezdődött. Az amerikai futballbajnokság harmincötödik döntőjét idén a floridai Tampa városában tartották. A város vezetői minden lehetséges eszközért kinyújtották kezüket, ami azzal kecsegtetett, hogy a huligánok és egyéb veszélyes személyek kizárhatóak, és így a nézők végül nem eszik meg egymást sem a stadionban, sem azon kívül.

Mit csinálnak az arcommal?!

Magánarcok
A tampai vezetés csúcstechnológiának számító arcfelismerő rendszert vásárolt rendőrsége számára a New Jersey-i Visionicstól. A FaceIt névre hallgató eszköz folyamatosan rögzítette a futballdöntőre igyekvő tömeget. Az egyes arcképeket nyolcvan különböző jellegzetes pont alapján értékelte, majd összevetette azokat egy harmincezer ismert elkövetőt tartalmazó adatbázissal.

A népharag akkor tört ki, amikor a rendszer működésének elvei nyilvánosságra kerültek. A civil szervezetek kifogásolták, hogy a nézőkről a tudtuk nélkül készítettek körözési fotókat, ráadásul egy kétes megbízhatóságú összehasonlító szisztéma alapján próbáltak bűnözőket felismerni általa.

A város vezetése beismerte, hogy fogalma sem volt az egészről. A Visionics-szal kötött szerződés felbontását rövid mérlegelés után nem szavazták meg.

Jacksonville nem figyel

A tampai mulatónegyedben, az arcfelismerő rendszerrel szintén felszerelt Ybor Cityben rendezett demonstrációk nyomán a döntéshozók is komolyabban veszik a magánjellegű adatok védelme és a bűnüldözés egyensúlyba hozását.

A floridai Jacksonville közgyűlésének elnöke Gwen Chandler-Thompson ezért kezdeményezte, hogy a városban tiltsák meg az arctámadó megfigyelőrendszereket.

Gonoszok a könyvesboltban

Megfelelő helyek
A Visionics arcfelismerő rendszere a vállalat közlése szerint 99 százalékos pontosságú - vagyis száz esetben csak egyszer téved. Az amerikai hadsereg tesztlaboratóriuma szerint jelenleg a Visionics rendszere a legjobb, ezért telepítették az USA mexikói határára, ahol illegális bevándorlók kiszűrésére használják. A FaceIt rendszert használja az izraeli hadsereg a Gáza-övezet ellenőrzési pontjain, és arcfelismeréssel szűrik ki a terroristákat az izlandi Keflavik repülőtéren.
Az arcazonosítás hasonló sorsra juttott az Atlanti-óceán másik partján is.

Az amerikai tulajdonú Borders Books könyváruházlánc londoni, glasgowi és edinburghi boltjaiba szerette volna felszerelni a Visionics Európában SmartFace néven forgalmazott rendszerét.

Igyekezetük nem volt alaptalan: a Sunday Heraldban közölt adatok szerint a szigetországban évente 746 millió font értékű könyvet tulajdonítanak el a bolti tolvajok, így minden brit háztartásra 85 fontnyi lopott könyv jutna (a mai árfolyamon harmincnégyezer forint).

A Borders terveit tiltkozási hullám követte. A könyvesbolti vásárlók arcát letapogató biztonsági rendszer kiépítésének ötletét végül akkor vetették el, amikor kiderült, hogy egyéb jogosítványok híján a brit adatvédelmi törvény és az EU emberi jogi szabályozása nem teszi lehetővé a tolvajok elleni védekezésnek ezt a módját.