Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Legális a hackelés Argentínában

2002.04.16. 17:40
Felmentették azt a hackercsoportot, akik feltörték az argentin Legfelsőbb Bíróság honlapját. Az ítélkező bíró szerint a honlapokat nem védik az ország törvényei, így azok feltörése, vagy jogtalan módosítása nem tekinthető bűncselekménynek. A BBC szerint a számítógépkalózok 1998-ban ezen akciójukkal tiltakoztak az ellen, hogy szerintük a bíróság eltussolta egy ismert újságíró meggyilkolásának ügyét.
Egy argentin bíró kijelentette, hogy a számítógépes rendszerekbe való jogtalan behatolás alapértelmezés szerint nem törvényellenes az országban. Azzal érvelt, hogy a törvény emberek, állatok, vagy tárgyak, és nem a kibertér elleni bűncselekményekkel foglalkozik - tudósít a BBC. Ez volt az első eset Argentínában, hogy hackelés miatt pert indítottak, a vádlottak a Legfelsőbb Bíróság honlapját törték fel.

A törvény nem védi a honlapokat

Az argentin törvények nem védik a honlapokat, tehát azok feltörése nem lehet törvényellenes - mondta a bíró, aki emiatt felmentette a számítógépkalózokat. Azonban döntésével felhívta a figyelmet a számítógépes bűnözés területén egy törvényi hiányosságra. Az argentin igazságszolgáltatási rendszer viszont nem precedensjogra épít, úgyhogy másik bíró akár másképp is dönthet egy újabb ügyben.

Az elnök emberei a média ellen

Az X-Team néven ismert hackercsoport még 1998-ban tört be a honlapra, és egy olyan oldalt rakott a helyére, melyben azzal vádolják a bírókat, hogy eltussolták egy prominens újságíró, Jose Luis Cabezas meggyilkolásának ügyét.

Az újságíró szénné égett holttestét 1997-ben a kocsijában találták meg nem sokkal az után, hogy képeket hozott nyilvánosságra egy üzletemberről, Alfredo Yabranról. Yabran állítólag korrupciós ügyekbe keveredett, és kapcsolatot tartott fenn a korábbi argentin miniszterelnökkel, Carlos Menemmel. Mikor elrendelték Yabran elfogatását, öngyilkosságot követett el. Az újságíró halála számos tiltakozó akciót váltott ki az argentin elit sérthetetlensége és korruptsága ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!