Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Életfogytiglan a számítógépkalózoknak?

2001.09.28. 15:24
Terroristáknak minősülhetnek a hackerek a Bush-adminisztráció által szorgalmazott antiterrorista törvénycsomag értelmében, amely terrorbűncselekménynek bélyegzi, és akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntetheti a számítógépes kalózkodást. Civil jogvédő szervezetek tiltakoznak a szigorítás ellen.
A szeptember 11-i terrortámadás után John Ashcroft amerikai igazságügyminiszter által benyújtott Anti-Terrorism Act célja az, hogy kiterjessze a bűnüldözők jogi lehetőségeit a terroristák elfogása és büntetése terén. A törvénytervezet a terrorbűncselekmények közé sorolja a számítógépkalózkodást, amely ily módon akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is büntethetővé válik, és sokkal szabadabb kezet ad a hatóságoknak a hackerek utáni nyomozásban - súlyos büntetőjogi következményekkel fenyegeti például azokat, akik segítséget nyújtanak egy vírusírónak vagy házukba fogadnak egy honlapkalózt.

A cyberjogi aktivisták aránytévesztésnek vélik

"A nem romboló számítógépes bűncselekmények terrorizmusként való kezelése nem a megfelelő válasz a történtekre" - nyilatkozta Shari Steele, a cyberjogvédő Electronic Frontier Foundation civil szervezet ügyvezető igazgatója, aki szerint aránytévesztés egy ártalmatlan online vagány életfogytiglannal való fenyegetése. A tervezet ráadásul visszamenőleg is érvényes lenne, a múltban elkövetett cselekedetekre is vonatkozik, vagyis elfogadása esetén egy lebukott vírusíró sokkal súlyosabb következményekre számíthatna, mint amilyenek az elkövetés idején voltak érvényben.

A civil jogvédők attól tartanak, hogy a tervezetet pánikszerű gyorsasággal akarják elfogadtatni, így nem marad idő megvitatni a személyes szabadságjogokra gyakorolt hatását. A hatóságok szerint azonban Amerikának fel kell készülnie az interneten keresztül történő támadásokra és szabotázsakciókra, amelyeknek esélye egy esetleges válaszcsapás után még nagyobb lesz. "A romboló cybertámadások gyakorlatilag megbéníthatják Amerika és szövetségesei információs hálózatát" - áll egy kormányzati felkérésre készült tanulmányban.

Az Anti-Terrorism Act támogatói szerint a törvény nem a tizenéves bitbuherátorok ellen íródott, és nem is rájuk fogják alkalmazni. Az amerikai szenátus és a Bush-adminisztráció további egyeztetésekre készül a témáról.