Judit, Xénia
19 °C
34 °C

A betárcsázós csalás elkerülhető

2003.08.06. 15:08
Magyarországon évente körülbelül egy tucatnyi internetező lesz annak a csalásnak az áldozata, amelyben műholdas hívással csatlakoznak a tartalomszolgáltató weboldalára, percenként ezer forintot fizetve a letöltésekért. A többség valószínűleg megússza néhány ezer forintos többletköltséggel, de néhányan több tíz- illetve százezer forintos telefonszámlát kapnak kézhez. A károsultak természetesen vétlennek és becsapottnak érzik magukat, a hatóságok azonban nem sokat tehetnek.
Az ingyenes pornó- és warez oldalakra tévedő internetezők gyakran tapasztalhatják, hogy teljesen váratlanul több tucat böngészőablak nyílik meg automatikusan. Aki a fölösleges ablakok bezárását nem a jól bevált ALT-F4 billentyűkombinációval vagy a feladatkezelővel intézi el, hanem össze-vissza elkezd klikkelni, bizony könnyen rákattinthat egy olyan "OK" gombra, amely észrevétlenül letölt és elindít egy tárcsázó programot.

Ezzel a lépéssel a felhasználó - gyakran a tudta nélkül - drága műholdas hívást indíthat valamelyik távoli egzotikus országba, és innentől kezdve percenként ezer forintot fizethet az internetezésért. A rendszer működésének alapelve leginkább a növelt percdíjas szolgáltatásokhoz hasonlítható (ilyen például a telefonszex és a csevegővonalak), azaz a tartalom díját a hívás tartalmazza.

A megtörtént hívásért fizetni kell

Bóday Csaba, a Hírközlési Területi Hivatal Budapest Irodájának vezetője az Indexnek elmondta, hogy a fővárosban évente körülbelül 10-15 kirívó esettel találkoznak, és sajnos a legtöbb esetben azt kellett megállapítaniuk, hogy a nemzetközi hívás valóban megtörtént, tehát a felhasználónak fizetnie kell. Bóday azt is elmondta, hogy majdnem mindegyik esetben megállapítható volt, hogy az internetező észlelhette volna a változást.

A HTH irodavezetője szerint ez a módszer csak azok számára tűnik automatizmusnak, akik nem járatosak a számítógép használatában, vagy esetleg az idegen nyelv megértése okoz számukra nehézséget. Szerinte az internetezőknek megfelelő ismeretekkel, illetve megfelelő számítógéppel kellene rendelkezniük a csalások elkerüléséhez.

A betárcsázós csalás elkerülhető

Az internetezőknek Bóday szerint tudniuk kell azt, hogy értékes tartalmat ingyenesen felkínáló oldalak nem jólelkűségből nyújtják szolgáltatásukat; a háttérben feltehetően vagy valamilyen átverés, vagy jogsértés áll. Az előbbire jó példa a cikkünk témájául szolgáló betárcsázós csalás, az utóbbira pedig a zenék és filmek kalózmásolatainak ingyenes letöltése.

Aki mindezek ellenére is szívesen böngészne az internet eme megbízhatatlan oldalain, annak több lehetősége is van a műholdas hívások megakadályozására. A legegyszerűbb, ám legkevésbé megbízható megoldás a modemek egyéni beprogramozása úgy, hogy csak egy előhívószám beütése után lehessen hívást indítani. Ha a letöltött szoftver nem ismeri ezt a számot, az általa indított hívások eredménytelenek lesznek.

A telefontársaság is segít

A Matáv és a Vivendi távközlési cégek egyaránt nyújtanak olyan szolgáltatást, amely csak egy jelszó megadása után engedélyezi a külföldre irányuló hívásokat. Ez teljesen biztonságos, és még mindig olcsóbb, mint egy több tízezer forintos telefonszámla.

A Matáv az Index kérdésére elmondta, hogy az előfizetői hozzáférési pontról kezdeményezett hívásokat a hatályos törvényi kötelezettségek alapján teljesítenie kell, és nem áll módjában megvizsgálni azok jogosságát. Tartós vagy jelszavas híváskorlátozással azonban lehetőség van az ilyen problémák megelőzésére. A Matávtól azt is megtudtuk, hogy számlafizetési probléma esetén az előfizető részletfizetést vagy fizetési haladékot kérhet, ám ekkor késedelmi kamatot is felszámolnak, melynek mértéke az általános szerződési feltételekben van meghatározva.

Bóday Csaba elmondása szerint a magyar hatóságok keveset tudnak tenni az ilyen esetek ellen, mivel az érintett oldalak üzemeltetői mind külföldiek.