Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Monopóliumot véd a hírközlési törvény?

2003.11.13. 17:31
Az alternatív távközlési szolgáltatók a csütörtöki Népszabadságban feladott fél oldalas hirdetésben lobbiztak az elektronikus hírközlési törvény tervezetének módosításáért. A törvény jelenlegi változata a cégek szerint további nyolc hónapig védelmet nyújt a jelenlegi monopolszolgáltatónak, mivel szeptember elsejéig kitolja a szabad szolgáltatóválasztás lehetőségét.
Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) a hirdetésben azt állítja, hogy a szabad szolgáltatóválasztás lehetőségének nyolc hónappal való kitolása védi a jelenlegi monopolszolgáltatók érdekeit, és ellentétes az új elektronikus hírközlési törvény szellemével, valamint az Európai Unió követelményeivel.

Az aláíró cégek ezért azt kérik a képviselőktől, hogy "a választók érdekében tegyenek meg mindent azért, hogy a szabadpiac 2004. január elsejétől megvalósulhasson". A cégek a hirdetésben nem részletezték, hogyan képzelik ennek elérését.

Megvalósulhatnak a kérések?

Az alternatívok részéről döntés született arról, hogy a nyilvánosság elé lépnek a problémáikkal, mondta el lapunknak Bárányné Sülle Gabriella, az ATSZE szakmai szóvivője. Bár a Népszabadságban feladott hirdetés a számos probléma közül csak a szolgáltatóválasztást említi, és az alternatívok nem terveznek hasonló akciókat, a képviselőkhöz tegnap délután eljuttattak egy emailt, amelyben részletesebben kifejtik kéréseiket és javaslataikat, tudtuk meg a szóvivőtől.

Információink szerint az alternatívok valamennyi javaslata felkeltette egyik vagy másik képviselőcsoport érdeklődését, tehát van esély arra, hogy a parlamentben megszavazzák azokat a képviselők.

Készülnek a rendeletek

Iparági szakértők szerint az elektronikus hírközlési törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletekről is folyik az egyeztetés, a minisztérium hetente két tervezetet nyújt át szakmai egyezetésre. A szakértők szerint ezek a rendeletek még komoly változást hozhatnak, amennyiben alaposan kidolgozott dokumentumok kerülnek ki a képviselők kezei közül.

Az első két kiadott rendelet a szolgáltatói adatkezelésről, valamint a hálózati szerződésekről szól, ám a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ez utóbbi igen hibás és hiányos lett, "nem olyan, amilyet a minisztériumtól az utóbbi időben megszoktak".