Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nagytestvér-törvény készül Ausztráliában

2008.04.14. 12:10
Az ausztrál kormány olyan törvénymódosítást fontolgat, amely alapján a magáncégek főnökei ellenőrizhetik beosztottaik elektronikus levelezését – jelentette be hétfőn Julia Gillard miniszterelnök-helyettes.

Az ausztrál kormány a terrorizmus elleni harcra hivatkozva hozná meg az intézkedést. Gillard elmondása szerint a törvény az olyan, magánkézben lévő stratégiai intézmények biztonságát védené egy online támadás ellen, mint amilyen a tőzsde, a villamoshálózat vagy a közlekedés. Az ötlet heves kritikát váltott ki a civil szervezetekben, amelyek aggódnak, hogy a speciális jogkört nem Ausztrália védelmére fogják felhasználni, hanem inkább a dolgozók magántitkai utáni leselkedésre és vállalati boszorkányüldözésre. Az érvényes ausztráliai távközlési törvény szerint a vállalati alkalmazottak emailjeibe csak a titkosszolgálatok olvashatnak bele.

A kormányzat érvelése szerint Ausztráliában az internethálózat elleni terrortámadás gazdaságilag sokkal súlyosabb kárt tudna okozni, mint egy robbantásos merénylet. Márpedig a hálózat 90 százaléka a kormányzati szférán kívül van. Robert McClelland ausztrál főállamügyész bejelentette, hogy a törvénytervezet beterjesztése előtt konzultálni fognak adatvédelmi szakemberekkel és a szakszervezetekkel. A kormány az új törvényt 2009 közepén szeretné életbe léptetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!