Nézhetetlen digitális másolatok

2006.05.17. 10:45
Ausztráliában eddig tilos volt másolatot készíteni a cd-ről és felvenni a tévéadásokat. Most a felhasználók annak örülhetnek, hogy a megvásárolt cd-ket ki lehet írni mp3-ba, és letörlés előtt egyszer lehet megnézni a felvett tévéműsort.

A szerzői jogi szabályok digitális korszakhoz igazítása egyre újabb abszurditásokat szül. A privát másolat kérdését rendezni próbáló ausztrál törvényjavaslat többek közt arra kötelezi a felhasználókat, hogy a tévéből felvett műsorokat egyszeri megtekintés után töröljék le.

Ausztráliában, ahol mostanáig a másolás minden formáját tiltották, a kormány javaslata így is egyfajta liberalizációval ér fel. "Ezek a kiegészítések biztosítani fogják, hogy az ausztrál copyright törvények a világ érvonalában maradnak" - dicsérte Philip Ruddock miniszter az ausztrál igazságügyi tárca előkészítő munkáját.

Nincsen saját válogatás

Ennek ellenére tragikomikus szabályok vonatkoznak majd Ausztráliában a másolási jogokra. A tévéből felvehetők az adások, de ezt csak egyszer lehet megnézni, utána kötelező letörölni. Tilos a felvétel kivitele a lakásból, a kölcsönadás, de még a rokonokkal vagy ismerősökkel való közös megnézés is, írta a Der Spiegel.

A cd-másolatok esetében a törvény immár lehetővé teszi, hogy a zeneszámokat egyező összeállításban, de más formátumban (mp3) rögzítsék, majd a megfelelő lejátszón hallgassák. A lemezekről ugyanakkor a biztonsági másolat készítése tilos, kivéve a más formátumban írt lemezt. A számok összeállítása azonban nem változtatható meg. Dalok saját kezű összeválogatása tilos.

A dvd-k esetében a másolat és a fájl formátumának átalakítása is tilos. Törvényesnek számít videoszalag dvd-re mentése, visszafelé ugyanez büntetendő. Nem szabad a dvd-n tárolt adatokat mobil készülékre vagy számítógépre menteni. Kivételes mentességeket csak az iskolák és egyetemek kaphatnak.

Évekkel a valóság nyomában

A jogi szabályozás és a hétköznapi gyakorlat egyre messzebb kerül egymástól. Ausztrália példája kiválóan mutatja ezt, ott az online zeneboltokból való vásárláson kívül nem volt lehetőség az iPod vagy más hordozható mp3-lejátszó legális használatára. Ennek ellenére ott is rendkívül keresettek ezek az eszközök.

Érdekes lesz látni, hogyan viselkednek az új másolási szabályok az otthoni hálózatok és a merevlemezes videomagnók korában. Vajon másolás készül-e, ha a felvett mesefilmet a gyerekek a gyerekszobában nézik, miközben apuka a focimeccset nézi? Ezzel kimerül-e az egyszeri megtekintés joga?

Fejtörést okozhatnak a merevlemezes lejátszók is, amelyeknél az éppen rögzített program félbeszakítása, majd tovább nézése minden gond nélkül lehetséges. Vajon az újbóli megtekintés törvénysértésnek minősül-e, ha első alkalommal az élő adást időbeli eltolással nézte végig a felhasználó?

A törvényhozók szerte a világban csaknem mindig a digitális eszközök által biztosított lehetőségek korlátozásával válaszolnak az ilyen kérdésekre. Ha a szigorítást elfogadják, a készülékek iránt megcsappan az érdeklődés. A konfliktus megoldásáról éppen csak elkezdődött a vita.  • Hírek
  • Személyi kölcsön